U bent hier

Onderneming & Administratie
Verzekeringen10. Aanvulling op de WIA10.3 WGA-hiaatverzekering

10.3 WGA-hiaatverzekering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Bestuur Rendement
Publicatiedatum: april 2022

Er zijn heel wat verschillende varianten van WGA-hiaatverzekeringen op de markt. Het soort uitkering – een vast bedrag of percentage – verschilt, net als de manier waarop de premie wordt berekend en de voorwaarden waaronder de werknemer recht heeft op een uitkering van de verzekeraar. U kunt uw werknemer helpen om deze zaken goed uit te zoeken en af te wegen als hij een verzekering wil afsluiten.

10.3.1 Dekking

achteruitgang

De WGA-hiaatverzekering verzekert werknemers bij inkomensachteruitgang als ze een WGA-uitkering krijgen. Deze verzekering geldt vaak alleen voor WGA-uitkeringen die de grootste inkomensachteruitgang meebrengen. De WGA-loongerelateerde uitkering hoort daar niet bij. De WGA-vervolguitkering, die de grootste inkomensachteruitgang veroorzaakt, wel. Of de WGA-loonaanvullingsuitkering onder de dekking valt, verschilt per verzekering en verzekeraar.

Een verzekering die naast de vervolguitkering ook de loonaanvullingsuitkering dekt, wordt wel een uitgebreide WGA-hiaatverzekering genoemd. Deze verzekering vult de uitkering altijd aan tot 70% van het laatstverdiende loon. Het doet er niet toe of de werknemer werkt of niet.

10.3.2 Premie

loon

leeftijd

Bij het bepalen van de premie let de verzekeraar op een aantal verschillende zaken. Hij kijkt in ieder geval naar:

  • het loon van de werknemer. Hoe hoger het loon – tot het maximumdagloon – hoe groter de inkomensachteruitgang bij een vervolguitkering en hoe hoger de uitkering die de verzekeraar zal moeten betalen;
  • de leeftijd van de werknemer;
  • indexering van de aanvullende uitkering. Dit betekent dat de uitkering ieder jaar iets stijgt om de inflatie te corrigeren. Als de uitkering niet wordt geïndexeerd, wordt deze feitelijk steeds minder waard.

Collectieve WGA-hiaatverzekering

inschatten

Bij een collectieve WGA-hiaatverzekering bepalen de volgende factoren de hoogte van de premie:

  • soort organisatie en werkzaamheden. Zo kan de verzekeraar het arbeidsongeschiktheidsrisico beter inschatten;
  • de WGA-instroom uit het verleden. Hoe groter die instroom, hoe hoger de premie zal zijn.

De verzekeraar kan voorwaarden stellen aan het recht op uitkering. Zo krijgt de werknemer mogelijk géén WGAhiaatuitkering als hij door zijn eigen roekeloosheid of opzet arbeidsongeschikt is geworden. De exacte voorwaarden op dit punt verschillen per verzekeraar.

10.3.3 Hoogte aanvulling

vast bedrag

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de werknemer precies krijgt in ruil voor de premie. Dat kan verschillen. Sommige verzekeringen keren een vast bedrag uit, andere een percentage van het laatstverdiende loon. Vaak dekt de verzekering een percentage van het laatstverdiende loon, bijvoorbeeld 70%. Dit percentage is afhankelijk van hoeveel procent de werknemer arbeidsongeschikt is.

Arbeidsongeschiktheidspercentage

verandering

De hoogte en zelfs het recht op de aanvullende uitkering kunnen veranderen, want ze zijn afhankelijk van het recht op een uitkering en het arbeidsongeschiktheidspercentage dat door UWV wordt bepaald. Als dit percentage verandert, bijvoorbeeld doordat de werknemer herstelt of zijn gezondheid juist achteruitgaat, moet de werknemer dat zo snel mogelijk doorgeven aan de verzekeraar.

Duur aanvulling

AOW-leeftijd

Ook de duur van de uitkering kan verschillen, want er is geen standaardduur voor. De uitkering kan bijvoorbeeld een vast aantal jaren voortduren, maar gebruikelijker is dat de WGA-hiaatverzekering eindigt op de AOW-leeftijd. De aanvullende uitkering stopt sowieso als het recht op de WGA-uitkering eindigt.