9.3 Alternatieve prestatie-indicatoren
beurgenoteerd
vrijwillig
Door gebruik te maken van kengetallen krijgt u een beter inzicht in de jaarrekening. In de praktijk gebruiken ondernemingen echter ook alternatieve prestatie-indicatoren (API’s), die niet altijd bijdragen aan het verhogen van het inzicht. Zo moeten beursgenoteerde ondernemingen in de EU voor de externe financiële verslaggeving − meer specifiek in de geconsolideerde jaarrekening (zie hoofdstuk 10) − voldoen aan de wettelijke bepalingen van de International Financial Reporting Standards (IFRS). Er zijn ook ondernemingen die vrijwillig andere informatie verstrekken. Ze rapporteren bijvoorbeeld andere financiële prestatie-indicatoren dan de winst of comprehensive income (zie paragraaf 2.3).
Voorbeelden van API’s
Het zou te ver gaan om alle alternatieve prestatie-indicatoren hier op te nemen. Dit zijn puur ter beeldvorming een aantal voorbeelden uit de internationale IFRS-literatuur.
- Earnings before Interest tax (EBIT);
- Earnings before Interest tax and amortisation (EBITA);
- Earnings before Interest tax, depreciation and amortisation (EBITDA);
- R&D cost ratio;
- Cost of sales to total operating expense;
- Personnel expense to total operating expense;
- Personnel productivity.
Vooral als de reguliere resultaten zoals de nettowinst tegenvallen, maar aangepaste resultaten zoals EBIT of EBITDA wel goed zijn, hebben beursgenoteerde ondernemingen nogal eens de neiging om de communicatie (bijvoorbeeld in persberichten) hierop te focussen.