9.2 Tendensen
tussentijdse cijfers
Bij het werken met kengetallen is het belangrijk om regelmatig te bepalen of uw onderneming voldoet aan de gestelde normen. Maar doe dat niet alleen op basis van de jaarrekening, maar ook aan de hand van tussentijdse cijfers. Hierbij is ook de tendens van belang.
9.2.1 Tussentijdse informatie
De jaarrekening bevat vaak een schat aan informatie over diverse onderwerpen. Bovendien maken kengetallen het interpreteren van de jaarrekening een stuk eenvoudiger. Maar wacht niet op de jaarrekening. Ook tussentijdse informatie (zoals maand- of kwartaalrapportages) is zeer bruikbaar, misschien nog wel bruikbaarder dan de jaarrekening. De jaarrekening geeft slechts een momentopname per het einde van het boekjaar weer, waarvan de onderneming de cijfers soms pas na twaalf maanden openbaar maakt.
9.2.2 Leren van het verleden
voorgaande periodes
Er valt ook veel informatie te halen uit de vergelijking van kengetallen met de uitkomsten van voorgaande periodes. Een cijfer op zich zegt niet zo veel. Blijkt echter dat er een bepaald patroon in de uitkomsten van de afgelopen jaren, kwartalen of maanden zit, dan is dit erg verhelderend.
9.2.3 Combinatie
indicatie
sterke groei
De kracht van kengetallen schuilt daarnaast in de combinatie. Vaak geeft een kengetal op zich een indicatie van een bepaalde ontwikkeling. Deze moet u echter niet op zichzelf bezien, maar juist in combinatie met andere kengetallen. Stel, uw onderneming maakt jaarlijks een sterke groei door. Kijkt u alleen naar de groei op zich, dan lijkt er geen enkele aanleiding om u zorgen te maken. Daarnaast kan uw omzet wel sterk groeien, maar als de winst achterblijft en debiteuren niet betalen loopt u alsnog het risico failliet te gaan.
Liquiditeitskrapte
investeringen
In de praktijk blijkt nogal eens dat een sterke groei, met de daarbij noodzakelijke investeringen, gepaard kan gaan met een liquiditeitskrapte. Kijk dus niet alleen naar de groei, maar combineer de groeikengetallen met kengetallen die iets zeggen over de liquiditeit. Zo krijgt u een evenwichtiger beeld van de organisatie. Uit het combineren van kengetallen kan bijvoorbeeld blijken dat een te lange betalingstermijn van de debiteuren de oorzaak is van de liquiditeitskrapte.
Tendensen zichtbaar maken
Volgens uw berekening bedroeg de solvabiliteit van uw onderneming aan het eind van het voorbije boekjaar 33%. In overleg met de bank is de norm voor dit kengetal vastgesteld op 30%, zodat de berekende solvabiliteit van 33% voldoende is. Tevreden stelt u vast dat u zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken.
De zaak ligt anders als blijkt dat de solvabiliteit aan het eind van het voorgaande boekjaar 37% was en een jaar dáárvoor zelfs nog 39%.
dalende lijn
De solvabiliteit vertoont duidelijk een dalende lijn en dat kan een indicatie zijn voor toekomstige problemen en mogelijke heronderhandelingen met de bank.