U bent hier

5.1 Eigen vermogen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: december 2019

financiers

Het saldo van het eigen vermogen is in feite het verschil tussen de bezittingen en de schulden van uw onderneming. Dit eigen vermogen is belangrijk voor de financiers van uw onderneming, want dit is een buffer om tegenvallers op te vangen. Het eigen vermogen is onder te verdelen in:

  • kapitaal;
  • agioreserve;
  • wettelijke reserves;
  • overige reserves;
  • onverdeeld resultaat.

negatief ­kapitaal

Het kapitaal bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is gelijk aan het saldo van stortingen en opnamen door de ondernemer(s) en de gerealiseerde resultaten. Het kapitaal kan dus ook negatief zijn. Het kapitaal bij een bv en nv wordt gevormd door de uitgegeven aandelen, waarop de verkrijger van de aandelen een bedrag stort van minimaal de nominale waarde.

5.1.1 Reserves

Stel dat een vennootschap een geplaatst aandelenkapitaal heeft van € 18.000 en een overige reserve (door winsten gevormd) van € 982.000.

Geïnteresseerden zullen bij de aangifte van nieuwe aandelen meer moeten betalen dan de nominale waarde: de waarde die vermeld staat op het aandeel én in de statuten. De aandelen zijn immers meer waard dan de nominale waarde. Het deel van het betaalde bedrag dat hoger is dan de normale waarde wordt op de balans opgenomen onder de post ‘agioreserve’.

5.1.2 Wettelijke reserves

Een ander onderdeel van het eigen vermogen zijn de wettelijke reserves. Deze zijn door de wetgever verplicht gesteld om in specifieke situaties te voorkomen dat gerealiseerde winsten direct worden uitgekeerd.

Een voorbeeld van de wettelijke reserve is de herwaarderingsreserve. Als u de materiële vaste activa herwaardeert op hun actuele waarde, moet u – na aftrek van een voorziening voor de passieve belastinglatentie – het bedrag van de herwaardering in een reserve stoppen.

De zogeheten overige reserves zien vooral op de niet-uitgekeerde resultaten zonder vaste bestemming. Door de winsten niet uit te keren, wordt de eigen vermogenspositie versterkt, en is de kans op faillissement kleiner.

5.1.3 Onverdeeld resultaat

winstverdeling

Onder het onverdeeld resultaat wordt verstaan: het resultaat van het lopende of reeds afgesloten boekjaar, waarbij de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) nog geen besluit heeft genomen over de winstverdeling. Bij een eenmanszaak of vof mag u de resultaten direct verwerken in het kapitaal. De post ‘onverdeeld kapitaal’ komt dan dus niet voor. Voor alle genoemde posten van het eigen vermogen neemt u in de toelichting op de jaarrekening een verloopoverzicht op. Ook moet u toelichten wat de hoogte is van het nominale aandelenkapitaal en van het geplaatste aandelenkapitaal (aantal aandelen en nominale waarde per aandeel).