3.4 Uitgangspunten bij opstellen van de jaarrekening
Bij het opstellen van de jaarrekening moet u in ieder geval rekening houden met de volgende uitgangspunten.
Op rendement.nl/fadossier vindt u een voorbeeld van een inhoudsopgave van een jaarrekening. U kunt dit naar eigen inzicht gebruiken voor uw eigen jaarrekening.
Saldering van posten
vereiste inzicht
Om te beginnen zijn de mogelijkheden voor saldering vastgelegd in de wet. Het salderen van posten kan immers een negatief effect hebben op het vereiste inzicht. Zo geeft het salderen van debiteuren en crediteuren een onjuist beeld van de vorderingen en schulden van een onderneming. Dit is dan ook niet toegestaan.
Posten samenvoegen
verwaarlozen
Over het algemeen is het toegestaan om posten samen te voegen als de betekenis van deze posten voor het vereiste inzicht te verwaarlozen is. Het samenvoegen van posten mag echter niet ertoe leiden dat de gebruiker van de jaarrekening zich een ander oordeel vormt over de betreffende posten.
Een bestendige gedragslijn
Een eenmaal gekozen indeling van de jaarrekening mag u uitsluitend om gegronde redenen wijzigen. Wijkt u af van de destijds gekozen indeling, dan moet u de reden, de verschillen en de financiële effecten vermelden in de toelichting.
Vergelijkende cijfers
aanpassingen
Bij de posten in de jaarrekening moet u zo veel mogelijk de vergelijkende cijfers van het voorgaande boekjaar opnemen. Eventuele aanpassingen ten behoeve van de vergelijkbaarheid of het inzicht zijn toegestaan. Bij een stelselwijziging moet u vergelijkende cijfers opstellen conform RJ 140.
De jaarrekening vormt een mooi overzicht om vooruit te kijken. Met het plannen van de toekomstige uitgaven en investeringen, zijn er altijd ‘extra’ posten waarmee u rekening moet houden. Plan de toekomst zorgvuldiger aan de hand van de controlelijst op rendement.nl/fadossier.