10.3 DNB en blockchain
voordelen
De Nederlandsche Bank (DNB) benoemt in zijn jaarverslag een aantal voordelen die aan de blockchaintechnologie verbonden zijn:
- transacties vinden 24/7 plaats en vinden sneller plaats;
- transacties zijn transparanter: de hele wereld ziet ze;
- controles op transacties zijn beter: er is niet één controleur, want iedereen kan het online grootboek inzien.
Het meest genoemde voordeel van de blockchaintechnologie is het besparen van kosten. De ontwikkelaars van de nieuwe technieken streven ernaar om de transacties efficiënter te laten plaatsvinden. Dit leidt tot een verlaging van de transactiekosten.
10.3.1 Raamwerk om ICT-systemen te testen
cyberaanval
evaluatie
Een cyberaanval is echter ook bij blockchaintechnologie niet uitgesloten. Bij een cyberaanval komt in het ergste geval de financiële stabiliteit in gevaar – en in geval van blockcahin niet alleen bij één bank of in één land, maar veel breder. Om te voorkomen dat de financiële stabiliteit in gevaar komt, wil DNB nog in 2017 een raamwerk klaar hebben voor het testen van de ICT-systemen van instellingen in de Nederlandse financiële kerninfrastructuur. Dit jaar vindt een eerste evaluatie plaats van bevindingen en testresultaten en kunnen verbetermaatregelen worden ingevoerd.
Daarnaast is een nadeel dat het ondoenlijk is om te ontdekken wie er juridisch gezien aangesproken kan worden als er ergens in de blockchain een fout wordt gemaakt. Ook is het nog niet bekend hoe er aanpassingen in het systeem kunnen worden aangebracht.
10.3.2 Kredietverlening
online
crowdfunding
DNB heeft in de voorjaarsnota van 2016 aangegeven dat het ook denkbaar is dat de blockchain in de online kredietverlening wordt toegepast. De kredietverlener en de kredietaanvrager kunnen dan online aan elkaar worden gekoppeld. Dit is ook een efficiënte werkwijze wanneer een onderneming via crowdfunding de financiering rond probeert te krijgen.
10.3.3 DNBcoin
DNB kwam in het voorjaar van 2016 in het nieuws met een eigen DNBcoin: een virtuele munt die zeer sterk lijkt op de Bitcoin. Het was niet de bedoeling om de DNBcoin in omloop te brengen: de munt was alleen bedoeld als intern leerproject om blockchain beter te doorgronden.