1.4 Rapporteren met SBR
aanvulling
SBR
Nederland is voortvarend aan de slag gegaan met XBRL en heeft in de beginfase heel veel ervaring opgedaan met de standaard. Al snel werd duidelijk dat, hoewel de XBRL-standaard redelijk breed en compleet was, toch niet alle eisen en wensen van de Nederlandse overheid door de XBRL-standaard werden ‘afgedekt’. Dit hield in dat er een aantal aanvullende afspraken moesten komen, waarvoor binnen de XBRL-standaard geen voorzieningen voorhanden waren. Dit leidde tot een Nederlands sausje over de XBRL-standaard in de vorm van Standard Business Reporting, SBR.
Let op: SBR is volledig gebaseerd op XBRL, dus een SBR- taxonomie en een SBR-bericht voldoen volledig aan de eisen die zijn vastgelegd in de XBRL-standaard. Voor de rest van de inhoud van dit dossier spreken we alleen nog over SBR, maar, nogmaals, SBR is XBRL!
verplicht
De overheid heeft SBR omarmd en stelt SBR verplicht in het (financiële) rapportagedomein. Dit betekent dat rapportageketens in het publieke domein SBR moeten (gaan) hanteren voor verantwoordingsinformatie, tenzij een organisatie gefundeerd kan aangeven waarom SBR in een bepaald rapportageproces geen goede oplossing zou zijn.
1.4.1 Het SBR-Beraad
compliance
Rondom SBR is een complete compliance structuur opgezet.
Het SBR-Beraad is het besluitvormende orgaan van het Nederlandse SBR-programma. Strategische beslissingen worden via het SBR-Platform voorgelegd aan het SBR-Beraad. Het Beraad is er om strategisch richting geven aan het SBR-programma. Waar opportuun, doet het Beraad voorstellen rond maatregelen die door één of meer betrokken partijen genomen moeten worden om de realisatie van de strategische koers binnen bereik te krijgen en te houden. Daarnaast worden in het Beraad knopen doorgehakt over fundamentele zaken die het hele SBR-programma aangaan.
1.4.2 Het SBR-Platform
schakel
Tussen het SBR-Beraad en de Expertgroepen zit het SBR-Platform, waarin partijen uit de markt en uit de overheid zijn vertegenwoordigd. Het SBR-Platform ziet toe op:
- de planning van het SRB-programma;
- het nakomen van gemaakte afspraken;
- de juiste implementatie van SBR.
1.4.3 De SBR-Expertgroepen
deskundigen
De drie SBR-Expertgroepen worden bemenst door deskundigen op deelaspecten die het SBR-programma raken. De groepen zijn onderverdeeld in:
- gegevens;
- marketing & communicatie;
- processen & techniek.
De wijze waarop Nederland SBR implementeert, heeft de interesse gewekt van landen in andere delen van de wereld. Andere landen in de wereld gebruiken nu het Nederlandse SBR-concept om hun rapportageprocessen te verbeteren.