U bent hier

6.1 Doelgroep

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

onder voorwaarden

orgaandonatie

fictieve dienstbetrekking

U kunt onder voorwaarden een Ziektewetuitkering aanvragen voor de volgende werknemers:

  • arbeidsongeschikte werknemers die dat zijn wegens de zwangerschap of bevalling vóór of ná het zwangerschaps- of bevallingsverlof (tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof betaalt UWV een uitkering op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO));
  • arbeidsongeschikte werknemers die dat zijn wegens orgaandonatie;
  • arbeidsongeschikte werknemers van wie de dienstbetrekking wordt beëindigd tijdens de ziekte;
  • heringetreden arbeidsongeschikten voor wie de no-riskpolis geldt;
  • oudere, voormalig werkloze werknemers die minstens dertien weken ziek zijn (dit is de zogeheten Compensatieregeling);
  • werknemers met een fictieve dienstbetrekking (zoals stagiairs en thuiswerkers).

De no-riskpolis in de praktijk

geen risico

Als u werknemers met een ziekte of handicap in dienst neemt, geldt de no-riskpolis. Die regeling houdt in dat u geen risico loopt bij uitval van de werknemer. Bij ziekte van zo’n werknemer betaalt UWV namelijk een ZW-uitkering, bent u geen hogere ZW-premie verschuldigd (onderdeel van de Whk-premie, zie ook paragraaf 3.2) en betaalt u ook geen hogere Whk-premie als hij uiteindelijk in de WGA komt.

verlenging mogelijk

De no-riskpolis geldt vijf jaar vanaf de start van het dienstverband. In bijzondere situaties is verlenging van de looptijd mogelijk, en soms geldt de no-riskpolis gedurende het gehele dienstverband. Het is niet nodig om de no-riskpolis aan te vragen: als aan de voorwaarden wordt voldaan, geldt hij automatisch. U moet bij het aanvragen van de ZW-uitkering wel aangeven dat er sprake van is.

nawerking

Ook ex-werknemers die binnen vier weken na uitdiensttreding ziek worden en geen baan of uitkering hebben, kunnen (zelf) een ZW-uitkering aanvragen. Dit is de zogeheten nawerking van de verzekeringsplicht.