11.1 Wat is agile werken?
fase
Softwarebedrijven zijn begonnen met agile werken. Tijdens het ontwikkelen van software bleek door het lange traject vaak dat het eindproduct niet meer voldeed aan de wensen en behoeften van de klant. Tussentijds was het ook niet mogelijk om het proces bij te stellen of aan te passen. Er werd gewerkt volgens de watervalmethode, ook wel het cascademodel genoemd. Het traject begint hierbij boven en stroomt geleidelijk naar beneden. Een fase moet eerst afgerond zijn voordat de volgende fase in kan gaan. Veel organisaties werken met de watervalmethode. De vraag van de klant wordt in kaart gebracht met een eerste analyse. Daarna komt de volgende stap: hoe kunnen we de producten ontwikkelen en welke opties hebben we? Al deze informatie komt in het plan van aanpak met daarin een uitgebreide planning en een kostenoverzicht.
De watervalmethode wordt nog steeds regelmatig gebruikt om veranderingen door te voeren: met name bij overzichtelijke en voorspelbare processen.
De watervalmethode is voor de ontwikkeling van software niet de beste keuze en dat geldt ook voor veel projecten in andere organisaties. Zo werkt de methode minder goed bij de planningen van grote en ingewikkelde projecten. De planningen lopen bijna altijd uit en de kosten zijn vaak niet te beheersen.
1.1.1 Een
flexibele strategie
groeien
Agile werken maakt het mogelijk om mee te bewegen en mee te groeien met de verschillende maatschappelijke, wetenschappelijke, technologische en de economische ontwikkelingen. Agile organisaties werken daarom met een flexibele strategie en spelen in op de veranderende factoren in de directe omgeving.
Bij agile werken kan een projectleider flexibel reageren op verschillende ontwikkelingen en het project eenvoudig tussentijds bijsturen.
1.1.2 Werken in korte cycli
overzichtelijk
Agile organisaties doen niet aan gedetailleerde langetermijnplanningen. Projecten worden verdeeld in kleine, overzichtelijke stappen. Iedere cyclus duurt enkele weken. Opdrachtgevers, klanten en andere stakeholders helpen om aan het begin van elke cyclus richting te geven. Aan het eind van iedere cyclus geven zij ook feedback over de resultaten: snel bijsturen is dus de nieuwe werkwijze.
Andere manier van werken
Een groot project neemt veel tijd in beslag. Tegen de tijd dat het project is afgerond, voldoet het soms niet meer aan de behoefte van de opdrachtgever. Veel organisaties lopen ertegenaan: de maatschappelijke, wetenschappelijke, technologische en de economische ontwikkelingen gaan zo ontzettend snel, daar kan geen project onder de watervalmethode tegenop.
1.1.3 Werken met multidisciplinaire teams
creatief
Een agile organisatie werkt met multidisciplinaire teams. Dit zijn verschillende projectgroepen in de organisatie. Deze teams bestaan uit gemotiveerde mensen uit verschillende vakgebieden. De teams krijgen een opdracht, spreken een duidelijke werkwijze af en werken in een bepaalde periode aan het project. Iedere specialist brengt zijn eigen vakkennis mee. Het voordeel is dat het team vanuit verschillende invalshoeken creatieve oplossingen kan bedenken. De teams hebben de mogelijkheid om snel en zelfstandig te handelen en keuzes te maken. Daarnaast testen ze zelf de eindresultaten en halen ze feedback bij de eindgebruikers, bijvoorbeeld bij de werknemers. Als projectleider ondersteunt en vertrouwt u deze zelfsturende teams effectief.