U bent hier

Onderneming & Administratie
Het nieuwe pensioenstelsel4. De toekomst van de ­pensioenaanspraken4.2 Aanpassing type pensioenaanspraak

4.2 Aanpassing type pensioenaanspraak

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2023

onzekere ­pensioenen

Het aanpakken van de witte vlekken is zeker niet de enige aanpassing als we kijken naar de toekomst van de pensioenaanspraken. Een fundamentele aanpassing ziet namelijk op de type pensioenaanspraak. De toekomst van de pensioenen laat een beeld zien van alleen nog maar onzekere pensioenen. Oftewel, de hoogte van de pensioenaanspraak staat met de invoering van de Wet toekomst pensioenen niet langer vast.

De pensioenuitvoerder doet geen belofte meer over de hoogte van het pensioen. De hoogte wordt volledig afhankelijk van hoe de ingelegde premiegelden renderen en wat de rentestand is op het moment dat met die gelden een pensioenuitkering wordt aangekocht.

Bewegingen

tegenvaller

Pensioenen kunnen eerder omhoog als het economisch beter gaat en eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Die bewegingen in het pensioen worden kleiner als iemand dicht bij de pensioenleeftijd zit. Dat kan onder meer doordat de pensioenuitvoerder de wijze van beleggen of de verdeling van de beleggingsopbrengsten afstemt op de leeftijd van de werknemers, of door tegenvallers in de beleggingen te dempen met geld uit een reserve.

4.2.1 Einde uitkeringsregelingen

beschikbarepremieregeling

In pensioentechnische zin betekent voorgaande een einde van de zogenoemde uitkeringsregelingen, zoals de eindloonregeling of de middelloonregeling. In het toekomstige pensioenplaatje zijn alleen nog maar beschikbarepremieregelingen toegestaan. Er geldt géén eerbiedigende werking voor eindloon- of middelloonregelingen.

Ook voor de huidige werknemers zal uw organisatie een overstap moeten maken naar een beschikbarepremieregeling. De eerbiedigende werking geldt dus niet aan de aansprakenkant, maar alleen aan de premiekant; het mogen blijven hanteren van de progressieve premie.

Overstap

aanpassing noodzakelijk

Als uw organisatie momenteel nog een middelloonregeling heeft, is een aanpassing naar een beschikbarepremieregeling noodzakelijk. Hier behoort het pensioenverleden ook echt tot het verleden. De wetgever staat namelijk niet toe dat uw organisatie de middelloonregeling voor het huidige personeel nog voortzet en enkel voor nieuwe werknemers de beschikbarepremieregeling introduceert. Alle werknemers worden dus geconfronteerd met een verplichte overstap naar een beschikbarepremieregeling.

4.2.2 Invaren

opgebouwde aanspraken

invaren geldt niet

Wat gebeurt er met de aanspraken die al zijn opgebouwd onder de middelloonregeling? Worden deze aanspraken alsnog onzeker? Of dit gebeurt, valt of staat met beantwoording van de vraag wáár die aanspraken zijn opgebouwd. Het maakt namelijk uit of dit bij een pensioenfonds, verzekeraar of premiepensioeninstelling is.

Pensioenfonds

alsnog ­inbrengen

Is dat bij een pensioenfonds, dan bestaat er een grote kans dat deze aanspraken alsnog worden ingebracht in de beschikbarepremieregeling en dus onzeker worden. Deze interne collectieve waardeoverdracht noemt men ook wel ‘invaren’.

De werknemers van uw organisatie gaan zelf niet over het invaren. Dit wordt voor de werknemers beslist door de sociale partners en vervolgens door het fondsbestuur. De werknemers en uw organisatie kunnen geen bezwaar maken tegen het besluit tot invaren.

Verzekeraar

Voor aanspraken die zijn opgebouwd bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling geldt het invaren daarentegen niet. Al opgebouwde pensioenaanspraken onder de middelloonregeling kunnen dus niet tegen de wil van de deelnemers het karakter van de zekere aanspraken verliezen. Alleen toekomstige pensioenaanspraken worden onzeker voor de deelnemers.