U bent hier

3.1 Wet milieubeheer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2019

Omgevingsdienst

Ondernemingen zijn straks verplicht om energiebesparende maatregelen te melden aan de Omgevingsdienst. De Wet milieubeheer zal hiervoor moeten worden gewijzigd, maar voor die tijd kunnen ondernemingen al aan de slag. Recentelijk heeft de regering al afgesproken dat de handhaving van de Wet milieubeheer strenger wordt, om zo de klimaatdoelstellingen te kunnen halen.

3.1.1 Eisen

verplichting

De regering gaat ongeveer honderdduizend ondernemingen in het mkb dwingen aan energiebesparing te doen met een informatieplicht. De verplichting gaat gelden van de slager op de hoek tot middelgrote industriële ondernemingen. De overheid verwacht dat als alle ondernemingen hun schouders eronder zetten de maatregel een investeringsgolf van rond € 900 miljoen gaat opleveren.

informatieplicht

Met een verwachte besparing van € 400 miljoen per jaar zouden de maatregelen in ruim twee jaar terugverdiend moeten zijn.

Kilowattuur

De informatieplicht geldt op dit moment voor ondernemingen die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas (of aardgasequivalenten bij stadsverwarming) verbruiken in een kalenderjaar en niet vallen onder Europese CO2-systemen of deelnemen aan meerjarenafspraken.

Rapportage

boete

Om inzichtelijk te maken welke maatregelen getroffen zijn, moet een onderneming een rapportage opstellen die als aangifte voor de Omgevingsdienst kan worden gebruikt. Als ondernemingen niet alle maatregelen hebben getroffen die in de bedrijfstak zijn afgesproken, kan de Omgevingsdienst een boete opleggen. De verplichting geldt nu voor de middelgrote tot grote ondernemingen, maar het is niet ondenkbaar dat de informatieplicht later ook gaat gelden voor kleinere ondernemingen.

Poen

energiekosten

De verplichting kan wellicht aanvoelen als een soort omgekeerde bewijslast, die juist administratief werk oplevert voor ondernemers. De andere kant van de medaille is dat het de energiekosten kan drukken en ook steeds meer ondernemingen in het mkb commercieel garen spinnen bij duurzame energie. Groen is ook gewoon ‘poen’ voor ondernemingen.

CBS

In het kader van de Wet milieubeheer moet uw onderneming wellicht energiebesparende maatregelen doorvoeren. De tool ‘Groen kantoor’ op rendement.nl/fatools biedt dan inspiratie.

Duurzame techneuten schaars goed

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de milieusector een lucratieve branche om in te opereren. Waar het aantal banen in andere sectoren de afgelopen jaren afnam, groeide het aantal banen in de milieubranche tussen 2001 en 2015 met 14% tot 140.000. De vraag naar personeel is het hoogst bij installatiebedrijven die ook duurzame installaties aanbieden. Tegelijkertijd dreigt er juist een nijpend tekort aan techneuten.

3.1.2 Erkende maatregelen

maatregelen

In samenspraak met brancheondernemingen zijn per bedrijfstak lijsten opgesteld van ‘erkende maatregelen’. De bedrijfstakken lopen uiteen van metalektro, autoschadeherstelbedrijven, gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen tot kantoren en de horecabranche.

Minimumeis

De maatregelen gelden als minimumeis en moeten binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om regels over LED-verlichting, efficiënte verwarming en onderhoud en afstelling van bedrijfsapparatuur. Uiterlijk in 2020 moeten ondernemingen de besparingsmaatregelen geïmplementeerd hebben.

Energieprestatie

bedrijfstak

Inmiddels zijn voor negentien bedrijfstakken erkende maatregelen beschreven. Op basis van de terugverdientijd en afhankelijk van de bedrijfstak, kunnen bepaalde maatregelen wel of juist geen erkende maatregel zijn.

De erkende maatregelen die ondernemingen kunnen nemen, sluiten waar het kan aan bij de eisen die de technische bouwregelgeving stelt aan de energiezuinigheid, zoals het energielabel en de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) uit het Besluit energieprestatiegebouwen.

gebouwschil

In de Wet milieubeheer zijn uitsluitend erkende maatregelen opgenomen over:

  • gebouwschil (zoals spouwmuurisolatie);
  • ruimteventilatie;
  • ruimteverwarming;
  • ruimte- en buitenverlichting;
  • warmtapwatervoorziening, uitgezonderd stookinstallatie;
  • persluchtinstallatie;
  • stoominstallatie, uitgezonderd stookinstallatie;
  • liftinstallatie;
  • roltrapsysteem;
  • informatie- en communicatietechnologie;
  • serverruimten;
  • zwembadbassin;
  • faciliteiten;
  • processen (zoals gieten of harden).

Kennis laat te wensen over

Veel ondernemers vinden duurzaam ondernemen belangrijk. Maar van de Wet milieubeheer heeft de helft niet gehoord of zij weten niet goed welke veranderingen in de wet zijn doorgevoerd, blijkt uit onderzoek van De Ondernemer in samenwerking met Eneco.

Elektrisch

elektrische auto

In totaal vindt 94 procent van de 213 respondenten duurzaamheid een belangrijk aspect in de onderneming. Zo investeren ze bijvoorbeeld in energiezuinige verlichting en goede isolatie. Eén op de tien heeft de intentie over te stappen op een elektrische auto. Ondanks deze inspanningen en de goede wil van ondernemers, is meer dan de helft dus niet (goed) bekend met de Wet milieubeheer. Mogelijk doordat het een brede wet is met verschillende thema’s zoals afvaldumping en milieubelastende stoffen. Toch is energie al sinds 1993 onderdeel van de wet.

Uitwerking plan

VNO-NCW

Op dit moment is nog niet bekend hoe de energiebesparingsrapportage of -aangifte eruit moet komen te zien. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en werkgeversonderneming VNO-NCW zullen de details van dit plan nog verder uitwerken.

Een (huis)installateur kan uw onderneming alvast wat meer op weg helpen met het in kaart brengen van de besparingsmogelijkheden.