3.2 Energielabel C
kantoorruimte
1 januari 2023 is dé dag voor de ingang van een andere wet. Ieder pand dat groter is dan 100 m2 moet per die datum minimaal energielabel C hebben, tenzij de kantoorruimte in één van de uitzonderingscategorieën valt. De regel is nog niet in beton gegoten, maar u kunt erop rekenen dat deze wetswijziging doorgang vindt.
Wat zijn de plannen?
wetswijziging
Het plan is dat Nederlandse kantoorpanden uiterlijk in 2023 energielabel C moeten hebben. Per 1 januari 2030 moet dat zelfs A zijn. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in mei 2018 een brief over de bijbehorende wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is nu wachten op een reactie van de Tweede Kamer.
Gebruiksoppervlak
gebruiksoppervlakte
labelverplichting
Niet ieder kantoor hoeft straks met een papiertje te kunnen wapperen waarop het C-label prijkt. Er zijn drie typen gebouwen die uitgezonderd zijn van de verplichting:
- Minder dan 50% van het gebruiksoppervlak heeft een functie als kantoor. De wet definieert een kantoorpand namelijk als een gebouw waarin de gebruiksoppervlakte met kantoorfunctie in vierkante meters groter is dan de afzonderlijke andere functies in dat gebouw. Een appartementengebouw waarin zich een paar kantoren van ondernemingen bevinden, hoeft dus niet energielabel C te hebben.
- Het gebouw is een monument. Hierbij moet de pandeigenaar de criteria aanhouden zoals beschreven in de Monumentenwet of een lokale monumentenverordening. Beschermde stads- of dorpsgezichten moeten overigens wél aan de labelverplichting voldoen.
- Het pand staat op de lijst om binnen twee jaar gesloopt, onteigend of getransformeerd te worden.
Struisvogelgedrag
Als het nú 2023 was, zou een groot deel van de Nederlandse kantoorpanden gesloten moeten worden. Of het nu onwetendheid is of een fraai staaltje struisvogelgedrag, feit is dat het leeuwendeel van de Nederlandse kantoorpanden nog lang niet over het juiste energielabel beschikt.
fungeren
Mocht uw kantoorpand op 1 januari 2023 niet aan de verplichting kunnen voldoen, dan mag het wellicht niet meer als kantoor fungeren en moet uw onderneming mogelijk op zoek naar een ander onderkomen.
Wilt u weten welk energielabel uw kantoorpand op dit moment heeft? Kijk dan op ep-online.nl. U moet zich wel eerst registreren.
Pandeigenaren
continuïteit
Als het 2023 is en de zaakjes zijn niet op orde, hebben ook hurende ondernemingen een probleem: hun continuïteit loopt dan acuut gevaar. Is uw onderneming ook huurder van het pand en geen eigenaar, dan bent u dus weliswaar niet verantwoordelijk, maar is het wel heel belangrijk dat u de eigenaar wijst op zijn verplichtingen, gezien het grote belang dat uw onderneming heeft in het verhaal.
Ook kunnen bepaalde kosten bij u worden neergelegd. Denk aan kosten voor het vervangen van de verlichting en armaturen.
Zetje in de rug om het doel te halen
EIA
SDE+
Er zijn verschillende subsidies waarvan pandeigenaren gebruik kunnen maken als zij investeren in energiebesparende maatregelen:
- Energie-investeringsaftrek (EIA);
- Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE);
- Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+);
- MIA en Vamil.