U bent hier

Onderneming & Administratie
Fraudebestrijding5. Signalen van fraude5.9 Vermoedens collega’s

5.9 Vermoedens collega’s

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2022

vermoedens

klikken

Directe collega’s van een frauderende werknemer hebben vaak vermoedens, maar durven of willen dit niet aangeven. Ze vinden het moeilijk om te bepalen waar de morele grens ligt, terwijl die in feite allang is overschreden. Of ze voelen zich niet solidair als ze ‘klikken’ en besluiten zich ‘met hun eigen zaken te bemoeien’. Soms krijgen werknemers de indruk dat er sprake is van een grijs gebied en dat zij misschien zelf ook recht hebben op een extraatje.

Bespreekbaar

Om fraude te bestrijden is het belangrijk om dit onderwerp intern bespreekbaar te maken. Zorg dat de grenzen duidelijk zijn. Geef ook aan wat de nadelige gevolgen voor de hele onderneming zijn en wat werknemers kunnen doen als ze een collega op fraude betrappen.

vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon aanwijzen, kan de drempel verlagen voor diegenen die een fraudeur wel willen ontmaskeren maar bang zijn voor boze blikken. U kunt ook een anonieme kliklijn openen.

Frauderen in tijden van corona

FIOD

In 2020 pikte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) signalen van fraude op die een directe relatie hadden met de coronapandemie. Er vonden onder meer strafrechtelijke onderzoeken plaats naar oplichting met beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en misbruik van steunmaatregelen die in het leven zijn geroepen voor ondernemers (zie ook hoofdstuk 9).