10.6 Declaraties
ontoereikend
Van alle vormen van fraude komt declaratiefraude veruit het meeste voor. Waarschijnlijk omdat het voor velen niet als fraude voelt én omdat de controle vaak ontoereikend is. Iedereen kan zich er schuldig aan maken, van leidinggevenden tot werknemers in het lagere kader.
10.6.1 Werksfeer
fiscus
Soms zorgt de werksfeer ervoor dat onderlinge succesverhalen over fraude de ronde doen, en iedereen van mening is dat het alleen maar de fiscus schaadt, in plaats van de onderneming. U kunt zelfs werknemers tegenkomen die het als aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde beschouwen.
10.6.2 Controle
aanscherpen
De controle van ingeleverde declaraties laat vaak te wensen over, waardoor werknemers het na verloop van tijd steeds bonter maken. In eerste instantie beginnen ze voorzichtig, maar het uitblijven van een tik op de vingers, maakt ze overmoedig. De enige manier om dit een halt toe te roepen, is het aanscherpen van de controles.
Vergelijken
Merkt u dat leidinggevenden die de declaraties fiatteren weinig tijd of zin hebben om goed te controleren, dan kunt u een externe partij extra controles laten uitvoeren. Het kan slim zijn om vergelijkingen te trekken tussen declaraties uit verschillende perioden en van vergelijkbare afdelingen.
Ontslag vanwege declaratiefraude
stelselmatig
Managers die voor miljoenen euro’s geld uitgeven aan horloges, restaurantbezoeken en dure kleding. Of de ‘gewone’ postbode die elke dag zijn lunches declareert en een rekening laat maken voor € 10 terwijl hij voor € 5 eet. Of een thuiszorgmedewerker die stelselmatig uren voor het opstellen van zorgrapportages declareert die ze niet maakt. Deze tijdfraudeurs zijn geen uitzondering. Dit zijn allemaal fraudezaken die voor de rechter kwamen.
Consequenties
ontslag op staande voet
Als iemand wordt ontslagen vanwege declaratiefraude wordt het ontslag vaak via een vaststellingsovereenkomst afgedaan en niet openbaar gemaakt. Het imago van de onderneming speelt daarbij vaak een rol. De consequenties voor de werknemer zijn groot, helemaal als hij op staande voet wordt ontslagen. Zo’n ontslag betekent geen inkomen, geen transitievergoeding en ook geen uitkering. En doet de werkgever aangifte én komt het tot een strafzaak, dan krijgt de werknemer ook nog een strafblad.