U bent hier

Onderneming & Administratie
Fraudebestrijding11. Frauderen met informatie11.3 Concurrentie- en relatiebeding

11.3 Concurrentie- en relatiebeding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2022

arbeids-
overeenkomst

Om er zeker van te zijn dat werknemers weten waar grenzen liggen, doet uw onderneming er goed aan om in elke arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding op te nemen. Hierin kunt u bijvoorbeeld laten vastleggen dat een werknemer niet meteen na het eindigen van het dienstverband een eigen zaak mag opzetten. Soms mag de werknemer na een bepaalde periode zelfs alleen eigen activiteiten ontwikkelen binnen een straal van een bepaald aantal kilometers.

Ook wilt u waarschijnlijk voorkomen dat de werknemer relaties van uw onderneming benadert of in zee gaat met uw klanten. Dit legt u vast in het relatiebeding.

11.3.1 Schending

Als er een concurrentie- of relatiebeding is, wil dit niet zeggen dat uw onderneming volledig is ingedekt. Ex-werknemers nemen het niet altijd even nauw en zoeken de grenzen van het beding nogal eens op.

leveranciers

Ze benaderen toch klanten of leveranciers van uw onderneming en het is aan u om dat te bewijzen. U kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan met deze contacten. Is het zo dat ze benaderd zijn en wanneer was dat?

Voorzichtigheid is hierbij wel geboden: zulke onderzoeken zijn niet altijd bevorderlijk voor de relatie met klanten of leveranciers. Een alternatief is een bedrijfsrecherchebureau in te schakelen (zie hoofdstuk 7).

11.3.2 Wat te doen

boete

Mocht het u lukken om het overtreden van een concurrentie- of relatiebeding succesvol aan te tonen, dan wacht de ex-werknemer een boete of dwangsom. Dit moet dan wel zijn vastgelegd in het beding. Ook kunt u naar de rechter stappen om het concurrentiebeding af te dwingen. De rechter zal het belang van de werknemer echter zwaar laten wegen!