U bent hier

Onderneming & Administratie
Flexibel belonen12. Keuzeloon in de praktijk12.3 IKB sociaal werk

12.3 IKB sociaal werk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2024

cao

samengesteld

De cao sociaal werk, welzijn & maatschappelijke dienstverlening bevat een individueel keuzebudget (IKB) voor de werknemers. Deze cao loopt tot en met 31 juli 2025.

Onderdelen

Het IKB is samengesteld uit de volgende onderdelen:

  • vakantiebijslag (8%);
  • eindejaarsuitkering (8,3%), vermeerderd met 0,1%;
  • 26 uur bovenwettelijk vakantieverlof (op jaarbasis bij een voltijd dienstverband);
  • tegemoetkoming premie ziektekostenverzekering (€ 10 bruto per maand).

De onderdelen die in het IKB zijn ondergebracht, blijven in formele zin bestaan en blijven ook per apart onderdeel in de cao opgenomen. De werkgever administreert deze onderdelen apart én als IKB als totaal.

Besteding

De cao biedt de werknemers de volgende doelen voor besteding van het IKB:

  • verlof (bovenwettelijk);
  • geld (dus uitbetaling van het budget, eventueel in delen).

naar wens werknemer

De samenstelling, omvang en spreiding van de besteding over het kalenderjaar van het keuzebudget is geheel naar wens van de werknemer. De werknemer kan echter wel alleen reeds opgebouwd budget besteden.

Spelregels

voor begin kalenderjaar

Werknemers bouwen het IKB per maand op, over het feitelijk verdiende salaris van die maand. Het feitelijk verdiende salaris is het salaris exclusief toeslagen en vergoedingen dat de werknemer daadwerkelijk krijgt uitbetaald. Werknemers moeten voor het begin van het kalenderjaar kiezen hoe zij het keuzebudget in dat jaar willen besteden. Die keuze kunnen zij vervolgens maandelijks wijzigen.

Een tussentijdse wijziging in de besteding van keuzebudget heeft alleen betrekking op de aanwending vanaf de eerste dag van de volgende kalendermaand of later tot en met uiterlijk de laatste dag van het kalenderjaar.

resterende budget

invloed op salaris

Het besteden van het IKB moet in het jaar van opbouw gebeuren. Als de werknemer geen bestedingskeuze maakt, krijgt hij het resterende budget in december van het betreffende kalenderjaar uitbetaald. Die uitbetaling is belast loon voor de loonheffingen. Ook bij uitdiensttreding wordt het resterende saldo uitbetaald. Aangekocht maar niet aangewend bovenwettelijk verlof wordt aan het einde van het kalenderjaar toegevoegd aan het overige bovenwettelijke verlof.

Consequenties

De volgende omstandigheden hebben in elk geval invloed op het feitelijk verdiende salaris en hebben dus consequenties voor de opbouw van het IKB:

  • een wijziging in de omvang van het dienstverband;
  • een salaris- of periodiekstijging;
  • het tweede ziektejaar;
  • de opname van ouderschapsverlof;
  • de opname van langdurend zorgverlof.

De bestedingskeuzes voor het IKB kunnen consequenties hebben voor zaken als de loonheffingen, pensioenopbouw, socialezekerheidsuitkeringen, inkomstenbelasting en eventuele inkomensgerelateerde toeslagen of loonbeslag.

De werknemers moeten minstens eens per maand inzicht krijgen in de hoogte, opbouw en mutaties van hun individueel keuzebudget. Dit inzicht moet de werkgever hun via de loonstrook geven.