U bent hier

Onderneming & Administratie
Fiscale aansprakelijkheden3. Spelregels rondom aansprakelijkstelling3.5 Invordering bij aansprakelijkstelling

3.5 Invordering bij aansprakelijkstelling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

beschikking

Als u niet in bezwaar of beroep gaat tegen de aansprakelijkstelling, zult u de aansprakelijkheidsschuld binnen zes weken na dagtekening van de aansprakelijkheidsbeschikking moeten betalen. Bij niet-tijdige betaling ontvangt u eerst een aanmaning en daarna een dwangbevel.

Houd er rekening mee dat de aanmaning en de betekening van het dwangbevel kosten met zich meebrengen. U kunt tegen de tenuitvoerlegging van het dwangbevel verzet aantekenen bij de civiele rechter.

3.5.1 Beslaglegging

bodemrecht

Voor de invordering van de aansprakelijkheidsschuld kan de ontvanger de meeste invorderingsinstrumenten toepassen die ook mogelijk zijn bij de invordering bij de belastingschuldige zelf. Zo kan de ontvanger beslag leggen op bijvoorbeeld uw woning, bedrijfspand, (bedrijfs)auto en de inventaris van uw onderneming. Daarnaast kan de ontvanger voor bepaalde belastingen waarvoor u aansprakelijk bent beslag leggen op bepaalde goederen die bij u in bezit zijn, maar waarvan u niet de eigenaar bent. Dit is het zogenoemde bodemrecht dat ook geldt bij de invordering van aansprakelijkheidsschulden. Op rendement.nl/fiscaaldossier leest u welke consequenties dit met zich meebrengt.

3.5.2 Uitstel van betaling

betalings-regeling

Mocht u de aansprakelijkheidsschuld niet ineens kunnen betalen, dan kunt u bij de ontvanger ook om een betalingsregeling verzoeken (zie paragraaf 12.5). Onder voorwaarden kunt u dan de aansprakelijkheidsschuld in maximaal 12 maandelijkse termijnen betalen.

Bijzondere omstandigheden

zekerheid

verzoek

Een langere terugbetalingsperiode is eventueel mogelijk, maar dan alleen als sprake is van bijzondere omstandigheden. Dit wil zeggen dat het gaat om omstandigheden buiten uw wil om en waar u geen invloed op heeft gehad of heeft kunnen hebben. De ontvanger kan bij het verlenen van een betalingsregeling voorwaarden stellen, zoals het eisen van zekerheid, zoals een hypotheekrecht op uw woning.

Ontslag van betalingsverplichting

Kunt u de aansprakelijkheidsschuld helemaal niet betalen, bijvoorbeeld omdat u geen vermogen heeft en een heel klein inkomen, dan kunt u ook een verzoek indienen bij de ontvanger om ‘ontslag van betalingsverplichting’. Alleen in bijzondere omstandigheden zal de ontvanger zo’n verzoek toekennen.

3.5.3 Verhaalsrechten

U heeft als u een aansprakelijkheidsschuld heeft betaald, het recht om dit weer te verhalen bij de belastingschuldige. Dit zou kunnen spelen als na de aansprakelijkstelling en betaling daarvan, de belastingschuldige toch weer voldoende vermogen of inkomen heeft. Daarnaast heeft u het recht, na betaling van de aansprakelijkheidsschuld, om u te verhalen op mede-aansprakelijkgestelden die niet hebben betaald.

Voorbeeld aansprakelijkheidsschuld verhalen

Bestuurder A en bestuurder B zijn beiden bestuurder van X BV. De bestuurders zijn aansprakelijk gesteld op grond van de bestuurdersaansprakelijkheid voor de BTW-schuld van X BV. Bestuurder A en bestuurder B zijn beiden aansprakelijk gesteld. Bestuurder A heeft de volledige aansprakelijkheidsschuld betaald. Bestuurder A heeft nu het recht om 50% daarvan te verhalen op bestuurder B.

Voorrangsrecht

mede-
aansprakelijk

concurrente schuldeiser

Bij de verhaalsrechten op de belastingschuldige en medeaansprakelijkgestelden heeft u ook een bijzonder voorrangsrecht. U heeft namelijk bij betaling van een aansprakelijkheidsschuld dezelfde voorrang als de Belastingdienst. Dus mocht de medeaansprakelijkgestelde ook nog concurrente schuldeisers hebben, dan heeft u met uw verhaalsrecht voorrang op de concurrente schuldeisers. Overigens gelden deze verhaals- en voorrangsrechten ook als u formeel niet aansprakelijk bent gesteld, maar wel als medeaansprakelijke in de belasting heeft bijgedragen.