6.1 Verplicht e-factureren
stimuleren
De overheid wil stimuleren dat ondernemingen overstappen naar e-factureren. Om dat kracht bij te zetten heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken met koepels en brancheorganisaties uit het bedrijfsleven afgesproken dat leveranciers van de Rijksoverheid per 1 januari 2017 hun factuur elektronisch moeten indienen. Voor bestaande overeenkomsten bestaat die verplichting dus nog niet.
6.1.1 Europese richtlijnHEADER_BREAK
aanbesteden
Deze verplichting om facturen elektronisch aan te leveren bij de Rijksoverheid komt voort uit de Europese richtlijn 2014/55/EU. Deze richtlijn gaat aanbestedende ondernemingen in Europa verplichten om e-facturen te accepteren. Het verzenden van e-facturen valt niet onder deze richtlijn.
6.1.2 AanbestedingswetgevingHEADER_BREAK
18 april 2019
De Europese richtlijn heeft betrekking op alle aanbestedende diensten in de lidstaten. De Nederlandse overheid heeft de verplichtingen uit deze richtlijn verankerd in de Aanbestedingswet. Dit betekent dat gemeenten, provincies, waterschappen en alle andere aanbestedende diensten verplicht zijn om uiterlijk per 18 april 2019 e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (PIANOo) kan daarbij helpen.
Het is aan de decentrale overheden en andere aanbestedende diensten om zelf te zorgen voor tijdige maatregelen om e-facturen mogelijk te maken. In de Implementatiemonitor e-factureren van het Programmabureau e-factureren kunt u zien wat de status daarvan is.
6.1.3 Handreiking e-factuurHEADER_BREAK
juiste manier
Facturen komen in verschillende vormen voor. Moet u een e-factuur sturen naar de overheid, dan kan het handig zijn om even te checken of u dat op de juiste manier doet. Logius heeft daarvoor een ‘Handreiking basisfactuur Rijk’ gemaakt. Leveranciers weten daardoor waar de verstuurde e-factuur aan moet voldoen.