5.2 Woonland = buitenland
alleen in Nederland
U kunt ook te maken hebben met werknemers die in het buitenland wonen en voor uw onderneming alleen in Nederland werken. In dat geval gelden dezelfde fiscale regels als voor uw andere werknemers die in Nederland wonen en werken. Hun loon en de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen die zij ontvangen, vallen regulier onder de WKR.
ook in woonland
De in het buitenland wonende werknemers kunnen naast in Nederland ook nog in hun woonland of een ander (buiten-)land werken voor uw organisatie. Dan kan het zijn dat een deel van hun loon niet in Nederland is belast maar in het buitenland, bijvoorbeeld op grond van een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting (zie paragraaf 3.1).
Het loon dat in het buitenland is belast, valt buiten de WKR. Datzelfde geldt voor de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen gerelateerd aan de werkzaamheden in het buitenland.
Eindheffing
in eerste instantie
Voor berekening van de eventueel te betalen eindheffing voor de WKR gaat u ook weer in eerste instantie uit van het volledige loon van deze werknemers, inclusief (belaste) vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan hen. Als u voor deze werknemers de regels ter voorkoming van dubbele belasting toepast op het deel van het loon dat in het buitenland wordt belast, kunt u bij berekening van de verschuldigde eindheffing WKR een deel laten vervallen. Dit deel kunt u berekenen via de collectieve of individuele methode (zie paragraaf 5.4 en 5.5). Kiest u ervoor om de regels ter voorkoming van dubbele belasting niet toe te passen, dan komt er geen deel aan eindheffing WKR te vervallen.