4.3 Sponsoring of giften
maatschappelijk betrokken
Een belangrijk onderdeel van het MVO-beleid is maatschappelijke betrokkenheid. Het ondersteunen van (lokale) goede doelen kan daar zeker onderdeel van uitmaken. Het is wel goed om te realiseren dat sponsoring alleen niet voldoende is om te spreken van duurzaam ondernemen. Uw onderneming zal ook moeten kijken naar de eigen bedrijfsvoering.
Verschil
fiscale consequenties
tegenprestatie
Met het sponsoren van een goed doel of het geven van een gift, ondersteunt uw onderneming een goed doel. Het is wel belangrijk om het verschil te weten tussen sponsoring en giften. Dit heeft namelijk fiscale consequenties (zie ook paragraaf 4.3.2). Uw onderneming doet een gift uit vrijgevigheid. Er staat geen tegenprestatie tegenover. Dit is een groot verschil met sponsoring, want daarvoor geldt wel een tegenpresentatie. Bij sponsoring kunt u bijvoorbeeld denken aan het ondersteunen van een voetbalvereniging. Uw onderneming betaalt bijvoorbeeld de shirts van het eerste team en in ruil daarvoor komt de naam van uw onderneming op het shirt te staan. Sponsoring is ook vaak terug te vinden op de reclameborden langs het sportveld.
4.3.1 Risico van bedrijfssponsoring
reputatieschade
Bedrijfssponsoring brengt ook risico’s met zich mee. Er bestaat natuurlijk altijd het risico op reputatieschade als er iets verkeerd gaat bij het gesponsorde goede doel. Daarnaast wilt u natuurlijk ook wel iets terugzien voor de sponsoring. Het gaat immers ook om het rendement van uw onderneming.
Redenen om te sponsoren
positieve impact
zichtbaar
Er kunnen voor uw onderneming verschillende redenen zijn om te sponsoren. Uw financiële bijdrage heeft natuurlijk een positieve impact op het goede doel en de samenleving. Uw onderneming raakt op die manier nauwer betrokken bij de (locale) gemeenschap. Het komt ook vaak voor dat iemand zelf ook lid is van die vereniging. Uiteraard helpt deze sponsoring ook voor het vergroten van de naamsbekendheid en het bedrijfsimago. Uw onderneming is op een goede manier zichtbaar en dat kan een positief effect hebben op de resultaten van uw onderneming. Daarnaast kan het fiscaal ook interessant zijn om te sponsoren (zie paragraaf 4.3.2).
4.3.2 Fiscale voordelen van sponsoring of giften
De overheid probeert sponsoring en giften aan goede doelen te stimuleren met belastingvoordelen. De fiscale regels voor sponsoring en giften komen hierna kort aan bod.
Sponsoring
fiscaal aftrekbaar
zakelijk belang
Als er sprake is van sponsoring waarmee een reëel zakelijk belang gemoeid is, zijn de kosten voor uw onderneming fiscaal aftrekbaar. Er is dan namelijk sprake van reclamekosten. Is dit reële zakelijke belang er niet, dan zijn de kosten ook niet aftrekbaar. Het zakelijke belang kan zich uiten in de publiciteit die u met de sponsoring verwerft. U krijgt bijvoorbeeld een vermelding op de website. Deze publiciteit is aan te merken als reclame, waardoor de sponsorkosten voor 100% aftrekbaar zijn. De BTW op sponsorkosten is ook volledig aftrekbaar. Het is dan wel van belang dat u een factuur ontvangt waarop de prestatie vermeld staat.
Let op bij sponsoring van familieleden
persoonlijk belang
rechtspraak
In het geval van sponsoring van familieleden zal de scheidslijn tussen een zakelijk en persoonlijk belang ook niet altijd even duidelijk zijn. De fiscus wil de aftrek dan soms niet toestaan. Het argument daarbij is dat de uitgaven zijn gedaan om de persoonlijke behoeften van de ondernemer te bevredigen. Dit komt ook regelmatig aan bod in de rechtspraak. Een zeer bekende zaak is die van de vader die voor zijn zoon een plekje in de hoogste regionen van de autoracesport had bedacht. Daarom sponsorde hij hem onder meer door raceauto’s te huren. Deze kosten bracht hij in aftrek als kosten van sponsoring/reclame. Ook privé betaalde vader flinke bedragen om het racen mogelijk te maken. Rechtbank Leeuwarden vond dat het hier om een hobby ging. De aftrek was dus terecht gecorrigeerd. Het persoonlijk belang had hier de overhand aldus de rechter.
Giften
maximaal 50% van de winst
verhogen
De giftenaftrek in de vennootschapsbelasting (VPB) houdt in dat een onderneming giften in aftrek mag brengen op de winst voor de VPB als de gift maximaal 50% van de winst van de onderneming is, en maximaal € 100.000. Ook moet het gaan om een gift aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of aan een steunstichting voor een sociaal belang behartigende stichting (SBBI). Doet uw onderneming een gift aan een culturele ANBI, dan mag u deze giftenaftrek verhogen met 50%. Voor deze verhoging van de giftenaftrek geldt wel een maximum van € 2.500.
In het Belastingplan 2025 is opgenomen dat de giftenaftrek in de VPB per 2025 wordt afgeschaft. De Tweede en Eerste Kamer hebben het Belastingplan nog in behandeling en moeten hier nog mee instemmen.