U bent hier

Onderneming & Administratie
Auto van de zaak5. Bijtellen voor privégebruik4.4 Aftrek eigen bijdrage

4.4 Aftrek eigen bijdrage

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: augustus 2020

Een eigen bijdrage die de werknemer betaalt voor het privégebruik van de (bestel)auto van de zaak mag u op de bijtelling wegens privégebruik in mindering brengen. Dit mag echter alleen als het gaat om een bijdrage die voor privégebruik vanuit het nettoloon is betaald aan uw onderneming.

Privégebruik

aantonen

Een eigen bijdrage van de werknemer mag u in principe volledig in mindering brengen op de loonbijtelling wegens privé­gebruik als u vooraf met hem bent overeengekomen dat de bijdrage een bijdrage voor privégebruik is. U moet kunnen aantonen dat de van de bijtelling afgetrokken bijdrage echt voor privégebruik van de auto van de zaak is betaald.

Leg daarom altijd goed vast – in de gebruikersovereenkomst, de arbeidsovereenkomst of op de salarisstrook – waarop de eigen bijdrage van de werknemer concreet betrekking heeft.

bovennorm­bijdrage

niet de gehele bijdrage

Als de werknemer een duurdere auto uitkiest dan het normleasebedrag dat uw onderneming hanteert, is hij hiervoor een (extra) eigen bijdrage verschuldigd: de bovennormbijdrage. Alleen als die bijdrage volledig is bedoeld voor privé­gebruik – en u dit ook zo met de werknemer schriftelijk heeft afgesproken – mag u die volledig in mindering brengen op de bijtelling. Als u hierover niets heeft afgesproken of als de werknemer de bijdrage standaard moet betalen (dus ook als hij geen privégebruik heeft), is echter niet de gehele bijdrage aftrekbaar.

Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een handige checklist voor de berekening van de eigen bijdrage die u mag aftrekken van de bijtelling wegens privégebruik.

Derden

bij hoge uitzondering

Kosten die aan derden zijn betaald, zoals onderhouds- of brandstofkosten aan de pomphouder of motorrijtuigenbelasting aan de Belastingdienst, komen niet voor aftrek in aanmerking. Alleen bij hoge uitzondering zijn aan derden betaalde bedragen aftrekbaar. Dat kan alleen als u schriftelijk met de werknemer heeft afgesproken dat hij de betaling aan derden voor of namens uw onderneming doet en u die betaling verrekent als bijdrage voor privégebruik. De werknemer kan deze kosten dan ook niet aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting. U kunt deze kosten dan onbelast vergoeden en er een (hogere) aftrekbare eigen bijdrage voor de werknemer tegenover stellen.

Er mag geen negatieve bijtelling ontstaan

in loontijdvak wel negatief

Aftrek van de eigen bijdrage mag op jaarbasis niet tot een negatief bedrag aan bijtelling leiden. Bij wijze van uitzondering keurt de Belastingdienst goed dat de aftrek van de eigen bijdrage in een loontijdvak wel tot een negatief saldo aan bijtelling kan leiden. Als aan het einde van het kalenderjaar echter blijkt dat de bijtelling op kalenderjaarbasis ook negatief uitkomt, moet u dit via correcties op eerdere loonaangiften rechttrekken.