8.3 Indienstname door fusie of overname
hóeft niet het geval te zijn
Als uw onderneming fuseert met een andere organisatie of een onderneming overneemt, kan er sprake zijn van opvolgend werkgeverschap. Dat hóeft echter niet het geval te zijn. De specifieke feiten en omstandigheden zijn bepalend.
Als uw organisatie een onderneming overneemt, moet u dit samen met de overdragende werkgever melden aan de Belastingdienst. Hiervoor gebruikt u het formulier ‘Melding loonheffingen overdracht van activiteiten’ dat u kunt downloaden van de website belastingdienst.nl.
Voortgezet
rechten en plichten
Als uw onderneming fuseert met een andere onderneming of bijvoorbeeld een failliete onderneming overneemt, kan er sprake zijn van een verplichte voortgezette dienstbetrekking. Dat is het geval als de rechten en plichten die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst van de werknemer overgaan op uw onderneming als nieuwe werkgever. In dat geval is er sprake van opvolgend werkgeverschap.
meeliften
Dat betekent dat u voor de nieuwe werknemer niet hoeft te voldoen aan de identificatieplicht (zie hoofdstuk 4) en hij u ook niet zijn gegevens voor de loonheffingen hoeft aan te leveren (zie hoofdstuk 3). Omdat u de opvolger bent van de oude werkgever, kunt u meeliften op het feit dat die werkgever eerder al aan genoemde verplichtingen heeft voldaan (als het goed is).
Verwerking in loonadministratie en -aangifte
nieuw nummer gebruiken
Tot het moment dat de werknemer bij uw onderneming in dienst komt, is de verwerking van zijn beloning voor de loonheffingen en opname ervan in de aangifte loonheffingen de verantwoordelijkheid van de oude werkgever. Vanaf het moment van indiensttreding gaat deze inhoudings- en aangifteplicht naar uw organisatie over. Let op dat u voor deze werknemer een nieuw nummer inkomstenverhouding moet gebruiken. Ook al is er sprake van opvolgend werkgeverschap, er ontstaat een nieuwe inkomstenverhouding met de werknemer.