U bent hier

Onderneming & Fiscus
Contact met de Belastingdienst5. Bezwaar en beroep5.3 Beroep

5.3 Beroep

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: maart 2024

Komt een verschil van mening met de Belastingdienst in de bezwaarfase niet tot een oplossing waar u tevreden mee bent? Dan is de volgende stap een beroepsprocedure: een gang naar de rechter.

Beroepstermijn

U moet uw beroepschrift binnen de wettelijke termijn van zes weken indienen (na de uitspraak op uw bezwaar). In een zitting beoordeelt de rechter de kwestie en doet vervolgens uitspraak in de zaak. De termijn waarbinnen u een rechterlijke uitspraak heeft, kan enkele maanden tot jaren zijn. Wacht u al langer dan zes weken op de beslissing zonder dat u een uitstelbericht heeft gekregen? Ook dan kunt u in beroep gaan. Wel moet u eerst u de Belastingdienst schriftelijk hebben aangemaand om een besluit te nemen.

Let op de uiterste datum waarop uw beroepschrift moet zijn ontvangen door de rechtbank! Bent u te laat? Dan neemt de rechter uw beroep niet in behandeling.

5.3.1 (Digitaal) indienen

U kunt uw beroepschrift op twee manieren indienen:

  • U handelt de indiening digitaal af met uw DigiD-account via Mijn Rechtspraak.
  • U stelt zelf een beroepschrift op en verstuur het ondertekend per post naar de rechtbank. Vermeld hierin:
    • uw naam en adres;
    • het besluit waartegen u in beroep gaat;
    • waarom u het niet eens bent met de beslissing van de Belastingdienst;
    • wat de beslissing volgens u moet zijn.

gemachtigde

U kunt een beroepschrift aan de hand van het model op rendement.nl/bvdossier opstellen. Dit model gaat ervan uit dat het beroepschrift namens u wordt ingediend door een gemachtigde, zoals een advocaat of fiscalist.

5.3.2 Vereisten beroepschrift

motivatie

Uw beroepschrift moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het beroepschrift bevat in elk geval:

  • Uw standpunt en motivatie: leg uit waarom u het niet eens bent met de beslissing op het bezwaar. Geef aan wat u vindt dat de beslissing moet zijn.
  • Relevante documenten: zorg dat alle documenten die voor de rechter van belang zijn in het dossier zitten, zoals: de oorspronkelijke beslissing van de Belastingdienst, uw bezwaarschrift, de beslissing daarop, documenten en foto’s waarmee u uw standpunt kunt onderbouwen.
  • Bijlage: vermeld welke documenten u meestuurt.
  • Ondertekening: onderteken het document als u het beroepschrift per post aan de rechtbank stuurt.

Maak ook altijd een kopie van uw beroepschrift en van alle andere documenten die u meestuurt.

5.3.3 Griffierechten

bestuurs-rechter

Als u een procedure bij de rechter begint, moet u daarvoor griffierecht betalen. Dit zijn in feite kosten die u aan de rechtbank betaalt voor het in behandeling nemen van uw zaak. Het griffierecht betaalt u vooraf. Daarvoor ontvangt u een nota. Het tarief bij de bestuursrechter voor belastingzaken is in 2024 voor rechtspersonen (zoals uw bv) € 371. Betaal het griffierecht op tijd, anders verspeelt u de kans dat uw zaak in behandeling wordt genomen.

advocaat

U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar dit mag natuurlijk wel. Neemt u voor het voeren van een beroepsprocedure een advocaat in de arm? Dan betaalt deze meestal het griffierecht en factureert hij het bedrag later aan u door.

5.3.4 (On)gelijk

proceskosten

hoger beroep

Stelt de rechter u in het gelijk? Dan bepaalt hij mogelijk dat de tegenpartij uw proceskosten moet betalen; dat is dan inclusief het door u betaalde griffierecht. Gaat de rechter niet mee in uw standpunt? Dan rest u, net als bij andere gerechtelijke procedures, nog een hoger beroep bij het gerechtshof en daarna eventueel het in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Op rendement.nl/bvdossier vindt u een stappenplan van het verloop van een fiscale beroepsprocedure. Bij elke procedure staan de acties die u kunt of moet ondernemen, de punten waar u op moet letten, en wat verder voor u nog belangrijk is om te weten.