5.1 Bezwaar
U kunt op verschillende manieren bezwaar maken tegen een beslissing van de Belastingdienst. Maakt u bezwaar met een brief? Vermeld dan in het bezwaarschrift in elk geval:
- de datum waarop u het bezwaar verstuurt;
- de naam en het adres van uw onderneming;
- de aanslag of beslissing waartegen u bezwaar maakt;
- de reden(en) van uw bezwaar.
- uw naam en handtekening onderaan de brief.
digitaal
navordering
Op rendement.nl/bvdossier vindt u handige tools die u helpen bij het zelf opstellen van een bezwaarschrift. Daarnaast kunt u ook digitaal bezwaar maken via Mijn Belastingdienst Zakelijk of Mijn Belastingdienst. Of u kunt gebruikmaken van het formulier ‘Bezwaar Zakelijk’, dat u kunt downloaden via de website van de Belastingdienst. Met het formulier kunt u slechts bezwaar maken tegen:
- een (navorderings)aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen;
- een (navorderings)aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet;
- (navorderings)aanslag vennootschapsbelasting;
- (naheffings)aanslag BTW.
Stuur het ingevulde formulier en kopieën (nóóit originelen) van documenten die uw bezwaar ondersteunen naar de Belastingdienst/Centrale administratieve processen, Postbus 2572, 6401 DB Heerlen.
Vertegenwoordiging in fiscale zaken
U hoeft niet altijd zelf bezwaar aan te tekenen. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u zich laten vertegenwoordigen, door bijvoorbeeld uw belastingadviseur of accountant. In dat geval verloopt het contact tussen u als belanghebbende en de Belastingdienst via deze vertegenwoordiger. De vertegenwoordiger oefent mogelijk alle bevoegdheden van u uit voor zover de handelingen binnen de volmacht blijven. Dit betekent dat u gebonden bent aan de handelingen van uw vertegenwoordiger.
5.1.1 Uitstel van betaling
betwiste bedrag
Geef in uw bezwaarschrift duidelijk omschreven aan met welke beslissing u het niet eens bent. In dat geval merkt de Belastingdienst uw bezwaarschrift aan als een verzoek om uitstel van betaling. Stuur altijd een berekening mee van het bedrag waarvoor het bezwaar geldt. U krijgt alleen uitstel voor het betwiste bedrag. Het (eventuele) andere gedeelte van de aanslag moet u gewoon op tijd betalen. Wacht u met betalen totdat de Belastingdienst een beslissing heeft genomen op uw bezwaar, dan betaalt u 4% invorderingsrente over het bedrag dat u uiteindelijk nog moet betalen. Die rente betaalt u vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag, tot de dag waarop het geld bij de Belastingdienst op de rekening staat.
5.1.2 Pro-formabezwaar
motivatie
Misschien heeft u niet de tijd gehad om alle relevante stukken te verzamelen of u weet nog niet precies hoe u uw bezwaarschrift wilt onderbouwen? Dan kunt u voordat u uw hele verhaal uit de doeken doet, eerst pro-formabezwaar aantekenen. U tekent dan binnen de gestelde termijn bezwaar aan, maar voldoet (nog) niet aan de inhoudelijke voorwaarden ervan. Geef in het pro-formabezwaar wel aan wanneer u de motivatie voor uw bezwaar naar de Belastingdienst opstuurt. Vaak is de termijn die hiervoor staat twee tot vier weken. Dat is dus de tijd die u wint om uw bezwaar inhoudelijk vorm te geven. Op rendement.nl/bvdossier vindt u een voorbeeld voor een pro-formabezwaarschrift.
5.1.3 Beslissingstermijn
Als uw bezwaarschrift door de Belastingdienst is ontvangen, krijgt u binnen twee weken een ontvangstbevestiging. Als uw bezwaarschrift tijdig is ingediend, neemt de Belastingdienst in principe binnen twaalf weken een beslissing over uw bezwaar. Heeft u uw bezwaarschrift niet tijdig ingediend, dan ontvangt u in de regel binnen zes weken na ontvangst van uw bezwaarschrift een reactie van de Belastingdienst. Soms heeft de Belastingdienst meer tijd nodig. In dat geval mag de dienst maximaal zes weken langer doen over het nemen van een beslissing. U krijgt hiervan bericht voordat de eerste termijn (van zes weken) is afgelopen.
Is de Belastingdienst het niet eens met uw bezwaar? Dan hoort u altijd ook waarom. Kunt u zich niet vinden in de motivering, dan heeft u nog de mogelijkheid beroep in te stellen en dus naar de rechter te stappen.
5.1.4 Niet-ontvankelijk
ambtshalve vermindering
Als u te laat bent met een bezwaarschrift, wordt een inhoudelijke behandeling van uw klachten vrij ingewikkeld. De inspecteur zal dit namelijk niet-ontvankelijk verklaren. Hij komt alleen nog in actie als hij het eens is met uw bezwaar. Dan kan hij de aanslag nog ‘ambtshalve’ verminderen. Maar verwacht u hier niet te veel van, want dat ligt alleen voor de hand bij een overduidelijke fout.
Verschoonbare termijnoverschrijding
verzuim
Ondanks de vrij strikte richtlijnen kan een te laat ingediend bezwaarschrift soms tóch ontvankelijk zijn. U moet dan een beroep doen op de verschoonbare termijnoverschrijding. Een rechter stelt u alleen in het gelijk als u redelijk gezien niet in staat was om het bezwaar op tijd in te dienen. Om dat aan te nemen moet er sprake zijn van bijzondere omstandigheden. Een voorbeeld is dat u een tijd was uitgeschakeld door een ongeluk. Een verblijf in het buitenland of afwezigheid door vakantie wordt in het algemeen niet als een verschoonbaar verzuim gezien.
Als u bijvoorbeeld door ziekte te laat bent, is dat op zich nog geen reden om de overschrijding verschoonbaar te noemen. Het mag dan van u verwacht worden dat u in zo’n geval een ander uw belangen laat behartigen. Rechters bekijken ziekte van geval tot geval.