U bent hier

6.2 Afweermechanismen bespreekbaar maken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

veranderingsproces

Afweermechanismen zijn vaak heel goed zichtbaar, maar lastig te benoemen. In het openbaar tegen iemand zeggen dat hij een bepaald mechanisme inzet, kan gezichtsverlies tot gevolg hebben. En laat dát nou één van de dingen zijn waar mensen graag een afweermechanisme voor inzetten. Afweermechanismen staan vaak een veranderingsproces in de weg. Het is daarom belangrijk ze op de juiste manier te benaderen, zodat ze hanteerbaar worden. Dus: hoe kunt u dit nu bespreekbaar maken?

Iemand die een afweerreactie vertoont, probeert iets te voorkomen. Daarnaast betekent de inzet ervan dat er emoties mee gemoeid zijn.

Gesprek

vertrouwen

afspraak

bespreekbaar

Als de emoties bespreekbaar zijn, is de weerstand vaak ook weg. Dat vereist dat u een gesprek hierover zorgvuldig aanpakt. Een open gesprek voert u immers alleen als er voldoende vertrouwen is. Vier stappen om te volgen:

  • Voer een een-op-eengesprek, omdat het voor niemand fijn is om in een groep aangesproken te worden. Zeker niet als dat kan leiden tot gezichtsverlies.
  • Maak een afspraak, zodat u de mogelijkheid heeft het verloop van het gesprek te plannen en een veilige omgeving te creëren.
  • Gebruik de feedbackregels, maar wel zorgvuldig. Door concreet te maken wat u waargenomen heeft, wordt het voor uw gesprekspartner veilig om het lastige onderwerp bespreekbaar te maken. Wees daarnaast eerlijk over de effecten die het gedrag van uw gesprekspartner heeft, en zoek samen naar een manier om ermee om te gaan.
  • Als het onderwerp besproken wordt, is de kans groot dat er emoties vrijkomen. Het is belangrijk dat u die emoties de ruimte geeft en u ze niet, hoe goedbedoeld ook, uit de weg gaat.