U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD1. Rapportage landschap niet-financiële informatie 1.2 Niet-financiële verslaggeving is niet nieuw

1.2 Niet-financiële verslaggeving is niet nieuw

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Er zijn ondernemingen die al jaren een duurzaamheidsverslag, een Corporate Social Responsibility (CSR) rapport, een geïntegreerd jaarverslag (integrated report) of een ander niet-financieel rapport opstellen. Dit zijn over het algemeen wel grotere ondernemingen. Ondernemingen doen dit om diverse redenen.

Duurzaamheid

tendertraject

bedrijfs-
strategie

Er zijn ondernemingen die willen rapporteren omdat hun concurrenten het ook doen. Daarnaast zijn er ondernemingen die dit nodig hebben in aanbestedings- of tendertrajecten voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Duurzaamheid is een belangrijk thema en steeds vaker willen ondernemingen weten van partijen waarmee zij zakendoen wat die doen op het gebied van duurzaamheid. Steeds meer ondernemingen vinden dit thema belangrijk en verankeren het in hun bedrijfsstrategie. Ook investeerders kiezen steeds vaker voor ondernemingen met een duurzaam karakter.

Duurzaamheid gaat in veel gevallen, en dat geldt ook voor de hiervoor genoemde voorbeelden, over meer dan alleen het milieu. Denk bijvoorbeeld ook aan de meer sociale kant van duurzaamheid, zoals arbeidsomstandigheden en mensenrechten.