U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD1. Rapportage landschap niet-financiële informatie 1.3 Raamwerken voor niet-financiële verslaggeving

1.3 Raamwerken voor niet-financiële verslaggeving

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

verplichtingen

Op dit moment is er geen verplicht raamwerk voor het opstellen van duurzaamheidsverslagen. Er bestaan wel wettelijke verplichtingen, zoals beschreven aan het begin van dit hoofdstuk. Verder zijn er in de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving een aantal uitgangspunten opgenomen. Maar er is geen centraal voorgeschreven raamwerk voor alle opstellers van niet-financiële informatie.

Veelgebruikte raamwerken

Ondernemingen die een duurzaamheidsverslag opstellen, hebben dus vrije keuze en er valt veel te kiezen. In deze paragraaf hebben we een aantal veelgebruikte raamwerken op een rijtje gezet.

1.3.1 Global Reporting Initiative

Veel ondernemingen die duurzaamheidsverslagen opstellen doen dat momenteel op basis van de Global Reporting Initiative (GRI) standaarden. Het GRI is een internationale organisatie die standaarden voor niet-financiële verslaggeving heeft ontwikkeld.

GRO-standaarden

De organisatie is opgericht in 1997 en bestaat dus al meer dan 25 jaar. Op de website globalreporting.org vindt u meer informatie. De GRI-standaarden vallen uiteen in drie soorten Universal Standards, Sector Standards en Topic Standards.

Universal Standards

algemene 
toelichting

In de universele standaarden zijn algemene principes opgenomen. Zoals u in het plaatje hierboven kunt zien, laat GRI 1 zich het best samenvatten als een standaard die uitlegt hoe u de GRI-standaarden moet gebruiken. GRI 2 bevat de algemene toelichtingsvereisten over de onderneming. Denk bijvoorbeeld aan details over de:

  • onderneming;
  • reikwijdte van de rapportage;
  • rapporteringsperiode;
  • werknemers;
  • waardeketen.

stappenplan

GRI 3 bevat de toelichtingsvereisten per materieel topic. In deze standaard vindt u guidance in de vorm van een stappenplan dat u helpt om de materiële topics te bepalen. Vervolgens gaat deze standaard in op wat u over dit proces moet toelichten in het verslag. Tenslotte leest u wat uw onderneming per materieel topic moet toelichten in het verslag.

Sector Standards

vergelijk-baarheid

De sectorstandaarden bevatten voor diverse sectoren, zoals olie, gas en kolenindustrie, toelichtingsvereisten voor die specifieke sector. Het doel hiervan is de vergelijkbaarheid tussen ondernemingen in dezelfde sector te vergroten.

Topic Standards

onderwerpen

De topicstandaarden zijn standaarden per onderwerp, los van een bepaalde sector. Ze schrijven toelichtingsvereisten voor over een bepaald onderwerp en zijn dus toe te passen door alle ondernemingen waarvoor een bepaald onderwerp relevant is, ongeacht de sector waarin ze opereren. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als emissies, water, energie, diversiteit en kinderarbeid.

Toepassingsmethoden

referentie

De GRI-standaarden kunt u volgens GRI 1 op twee manieren toepassen:

  • ‘Reporting in accordance with the GRI Standards’;
  • ‘Reporting with reference to the GRI Standards’.

Bij de eerste optie past u het gehele raamwerk toe en bij de tweede optie enkel elementen hiervan. Het belangrijkste onderscheid is dat uw onderneming bij het rapporteren ‘in accordance with GRI Standards’ te maken krijgt met veel meer toelichtingsvereisten dan bij ‘with reference to the GRI Standards’. Ondernemingen die beginnen met het rapporteren van niet-financiële informatie, gebruiken vaak de ‘with reference to the GRI standards’. Deze vorm wordt vaak gezien als een soort ‘ingroeimodel’ om door te groeien naar een rapportage gebaseerd op de volledige GRI-standaarden (de rapportage ‘in accordance with the GRI standards).

1.3.2 International Integrated Reporting Council

Een ander raamwerk dat veel wordt gebruikt in de praktijk is het International Integrated Reporting (IR) Framework van het International Integrated Reporting Council. Deze organisatie is inmiddels onderdeel van de IFRS Foundation.

Gedachtemodel

categorieën

principes

inhouds-
elementen

Als we kijken naar het <IR> Framework, dan is het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld een raamwerk als GRI dat het meer principle based is. Het <IR> Framework is meer een gedachtemodel om een niet-financieel verslag op te stellen. Het model schrijft een aantal principes voor die u in gedachten moet houden bij het opstellen van een geïntegreerd jaarverslag. Het schrijft – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de GRI-standaarden – geen gestandaardiseerde indicatoren voor waarover u moet rapporteren. De principes zijn onderverdeeld in drie categorieën:

  • Fundamental Concepts ofwel fundamentele concepten;
  • Guiding Principles ofwel leidende principes;
  • Content Elements ofwel inhoudselementen.

Fundamental Concepts

capitals

De fundamentele concepten leggen uit waar een geïntegreerd jaarverslag voor bedoeld is: het moet inzicht geven in de bronnen (ook wel capitals genoemd) en relaties die uw onderneming gebruikt en beïnvloedt. Daarnaast moet het inzicht geven in de interactie met de externe omgeving van de onderneming om waarde te creëren voor de korte, middellange en lange termijn.

Guiding Principles

De leidende principes zijn zeven principes die u ondersteunen bij het opstellen en de wijze van presenteren van een geïntegreerd jaarverslag. Het gaat om deze principes:

  • strategische focus en toekomstgerichtheid;
  • verbinding tussen verschillende soorten informatie;
  • relatie met belanghebbenden (stakeholders);
  • materialiteit;
  • beknoptheid;
  • betrouwbaarheid en volledigheid;
  • consistentie en vergelijkbaarheid.

Op rendement.nl/fadossier vindt u een toolbox met informatie over wat integrated reporting inhoudt en waarom u een geïntegreerd jaarverslag zou willen opstellen. In de toolbox leest u ook welke stappen u moet nemen voor het opstellen van zo’n geïntegreerde jaarverslag.

Content Elements

Een geïntegreerd jaarverslag bevat acht inhoudselementen, die aan elkaar gekoppeld zijn:

  • organisatieoverzicht en externe omgeving;
  • governance;
  • bedrijfsmodel;
  • risico’s en kansen;
  • strategie en toewijzing van middelen;
  • prestaties;
  • vooruitblik;
  • presentatiebasis.

1.3.3 Sustainability Accounting Standards Board

Er is ook een Sustainability Accounting Standards Board (SASB). Deze organisatie heeft voor 77 verschillende indus-

investeerders

cashflow

triespecifieke standaarden ontwikkeld. Elke industriespecifieke standaard bestaat uit een aantal cruciale toelichtingsvereisten en daarmee samenhangende ‘accounting metrics’ die helpen bij het standaardiseren van de vereisten ten aanzien van duurzaamheid, gericht op investeerders en andere aanbieders van kapitaal. Het gaat er bij deze toelichtingsvereisten om dat uw onderneming toelicht welke duurzaamheidsrisico’s zij loopt en hoe deze redelijkerwijs in de toekomst de cashflows en toegang tot financiering op korte, middellange en lange termijn kunnen beïnvloeden. Hieruit blijkt dus ook de focus van investeerders op deze standaarden. Omdat er sprake van industriespecifieke toelichtingsvereisten kan deze standaard de toepasbaarheid vergroten.

1.3.4 TCFD

transparantie

In 2017 heeft de Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD) toelichtingsvereisten gepubliceerd om ondernemingen te helpen met het beter presenteren van informatie gerelateerd aan klimaat. De toelichtingsvereisten moeten transparantie bevorderen en investeerders helpen bij het maken van duurzame investeringsbeslissingen. De aanbevelingen die in het rapport zijn opgenomen, zijn gestructureerd rondom vier thema’s:

  • governance;
  • strategy;
  • risk management;
  • metrics en targets.

Het grootste verschil met de eerder beschreven raamwerken is dat de TCFD zich focust op toelichtingsvereisten ten aanzien van het klimaat.