U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming7. Van bv naar eenmanszaak7.2 Geruisloze terugkeer

7.2 Geruisloze terugkeer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

gecombineerd

Onder voorwaarden kunt u de onderneming vanuit de bv zonder belastingheffing overdragen aan uw eenmanszaak of personenvennootschap. Bij de geruisloze terugkeer wordt de gecombineerde belastingheffing (VPB en IB) omgezet in een min of meer gelijkwaardige heffing in de IB. De fiscale boekwaarden uit de VPB-aangifte gaan mee naar de IB-aangifte. Hiermee behoudt de Belastingdienst zijn belastingclaim.

Voorwaarden

natuurlijke personen

gezamenlijk verzoek

De onderstaande voorwaarden gelden voor een geruisloze terugkeer:

  • De bv wordt opgeheven.
  • De gehele onderneming wordt voortgezet.
  • De voortzetters van de onderneming zijn uitsluitend natuurlijke personen.
  • De voortzetters treden voor de belastingheffing in de plaats van de bv.
  • U verzoekt samen met de bv gezamenlijk om geruisloze terugkeer.
  • Alle aandeelhouders zetten de onderneming voort en wel naar evenredigheid naar ieders belang in de bv.
  • U moet voldoen aan regels waardoor de belastingclaim wordt veiliggesteld voor de Belastingdienst.

Terugkeermoment

15 maanden

De geruisloze terugkeer mag plaatsvinden op de eerste dag van het boekjaar waarin de overgang plaatsvindt. Wel geldt hierbij een maximale termijn van 15 maanden.

Uiterlijk negen maanden na het laatste volledige boekjaar moeten de bv en de aandeelhouders bij de Belastingdienst verzoeken om de terugwerkende kracht.

Verliezen meenemen

stille reserves

opwaardering

Heeft de bv nog verrekenbare verliezen, dan kunt u deze meenemen naar uw IB-onderneming. Eerst worden de openstaande verliezen verrekend met de stille reserves van de bv. Dit gebeurt door de boekwaarden van de desbetreffende vermogensbestanddelen op te waarderen, tegelijkertijd de stille reserves vrij te laten vallen en af te boeken op de nog te verrekenen verliezen van de bv. Opwaardering van de vermogensbestanddelen van de bv vindt plaats tot het bedrag van de te compenseren verliezen.

verlies-
verrekening

Als er dan nog verliezen over zijn, kunt u in de IB een aanvullende mogelijkheid tot verliesverrekening krijgen. De hoogte van het te verrekenen verlies uit de bv wordt volgens een formule omgezet in verliezen in de IB. Als IB-ondernemer kunt u de resterende verliezen vervolgens verrekenen met winsten van de negen volgende kalenderjaren.

Pensioenvoorziening op balans

niet meer 
mogelijk

In het verleden kon in de bv aan de aandeelhouders een pensioenverplichting worden toegezegd, waarbij het pensioen in de bv zelf werd opgebouwd. Inmiddels is deze opbouw niet meer mogelijk, maar kan de pensioenverplichting nog wel op de balans staan. Zo’n pensioenverplichting kan een terugkeer naar de IB-onderneming in de weg staan.

De enige manier om de pensioenverplichting zonder belastingheffing van de balans te krijgen, is het overdragen naar een professionele verzekeraar. De overdrachtssom voor de pensioenverplichting is vaak zo hoog, dat de bv dit meestal niet kan betalen. Opheffing van de bv is dan niet mogelijk.

Lijfrentevoorziening op balans

FOR

extra dotatie

Eenzelfde probleem kan spelen bij een lijfrente die is bedongen bij de inbreng in de bv ter hoogte van de oudedagsreserve (OR) of stakingswinst (zie hoofdstuk 5). Wel geldt bij zo’n lijfrente die bedongen is voor de OR een tegemoetkoming in de wet. Deze mag worden omgezet in een extra dotatie aan de OR in de nieuwe IB-onderneming. Zowel de oorspronkelijke OR als de waardeaangroei mag hierbij worden meegenomen. Voor een lijfrente die is bedongen voor de stakingswinst bestaat alleen de mogelijkheid om over te dragen naar een professionele verzekeraar.

Overdrachtsbelasting

vrijstelling

Voor de overdrachtsbelasting geldt een vrijstelling als een onroerende zaak overgaat in het kader van geruisloze terugkeer uit de bv.

In de praktijk wordt weinig gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot geruisloze terugkeer. Vaak is de regeling te complex en staat een lijfrente- of pensioenverplichting op de balans een terugkeer in de weg.