U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming7. Van bv naar eenmanszaak

7. Van bv naar eenmanszaak

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

Na verloop van tijd kan blijken dat de bv toch niet (meer) de juiste rechtsvorm is. De resultaten kunnen tegenvallen door faillissementen van klanten, lagere omzet of door een crisis. Een andere mogelijkheid is dat u in privé meer geld nodig heeft dan eerst. Het blijven uitkeren van een dga-salaris kan gaan knellen bij lage of zelfs negatieve resultaten.

aansprakelijk

liquidatie

goodwill

Het kan op basis van bovengenoemde argumenten dan voordelig zijn om terug te keren naar een IB-onderneming. Dit kan een eenmanszaak zijn, maar ook een personenvennootschap. Let wel, afscheid nemen van de bv heeft ook gevolgen voor uw aansprakelijkheid in privé. Waar eerst de bv aansprakelijk kon worden gesteld, bent u na terugkeer met uw hele vermogen aansprakelijk. Als uw onderneming al in zwaar weer zit, kan dit een reden zijn om toch in de bv te blijven. Ook als het niet meer fiscaal voordelig voor u is. Juridisch betekent deze omzetting dat na opheffing (liquidatie) van de bv het vermogen van de bv wordt ingebracht in de eenmanszaak of personenvennootschap. Fiscaal kan de terugkeer uit de bv plaatsvinden na het betalen van VPB over goodwill, stille of fiscale reserves. De terugkeer kan onder voorwaarden ook zonder belastingheffing plaatsvinden.

Voor de opheffing van een bv hoeft u niet langs de notaris. De aandeelhouders leggen de opheffing van de bv vast in de notulen. Vervolgens kunt u de bv uitschrijven bij de KvK.

Zoals hierboven vermeld moet VPB worden betaald op het moment dat de bv de onderneming overdraagt aan de eenmanszaak of personenvennootschap. Bent u aanmerkelijkbelanghouder van de bv, dan moet u 26,9% in box 2 van de IB betalen over de liquidatie-uitkering verminderd met de verkrijgingsprijs van de aandelen. IB-ondernemer Als u voldoet aan de...
Onder voorwaarden kunt u de onderneming vanuit de bv zonder belastingheffing overdragen aan uw eenmanszaak of personenvennootschap. Bij de geruisloze terugkeer wordt de gecombineerde belastingheffing (VPB en IB) omgezet in een min of meer gelijkwaardige heffing in de IB. De fiscale boekwaarden uit de VPB-aangifte gaan mee naar de IB-aangifte...