U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming5. De besloten vennootschap5.2 Geld uit de bv halen

5.2 Geld uit de bv halen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

Bij een IB-onderneming kunt u zonder dat u belasting betaalt geld uit de onderneming halen. Over het kapitaal is immers al IB betaald (zie paragraaf 2.2.2). Bij een bv is dat anders, omdat deze een aparte rechtspersoon is. Er zijn drie manieren om geld uit de bv te halen, namelijk via een lening, het salaris en een dividenduitkering.

5.2.1 Lening

De meest eenvoudige manier om geld uit de bv te halen, is door middel van een lening. U maakt geld over van de bv naar uw privérekening, onder de voorwaarde dat u het geld later terugbetaalt. Het grote voordeel hiervan is dat u geen belasting hoeft te betalen over de geldopname.

winstuitkering

zakelijke 
voorwaarden

De Belastingdienst stelt echter voorwaarden aan de geldlening tussen een bv en de dga. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan kan de fiscus stellen dat er geen sprake is van een echte geldlening, maar van een winstuitkering (zie paragraaf 5.2.3). Het is daarom raadzaam om een geldlening altijd schriftelijk vast te leggen met zakelijke voorwaarden over de hoogte van de rente, de aflossing en het stellen van zekerheid.

Er is wetgeving in de maak die het minder aantrekkelijk maakt om excessief te lenen van de eigen bv. Bij leningen hoger dan € 700.000 moet de dga (maar ook zijn partner en zelfs zijn kinderen) over het meerdere IB in box 2 betalen. Eigenwoningschulden zijn uitgesloten.

5.2.2 Salaris

loonaangifte

Voor zijn werk in de eigen bv moet een dga een salaris in de loonaangifte opnemen. De hoogte van het salaris kunt u echter maar in beperkte mate zelf bepalen.

Gebruikelijk loon

meest 
vergelijkbaar

U moet een salaris aangeven dat gebruikelijk is voor uw werkzaamheden. Om dit te bepalen moet u kijken naar wat u in de meest vergelijkbare dienstbetrekking zou verdienen. Uw loon moet minimaal 75% van dit salaris bedragen, maar dit mag niet lager zijn dan € 48.000 (bedrag in 2022). U mag bovendien niet minder verdienen dan de meest verdiende werknemer in uw bv of van een verbonden vennootschap.

lager loon

aannemelijk maken

U mag soms wel een lager gebruikelijk loon in de loonheffingen meenemen dan wat als hoogste bedrag van de hiervoor genoemde drie mogelijkheden uit de bus komt. Als u bijvoorbeeld aannemelijk maakt dat 75% van het loon van de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager is dan € 48.000, mag u het gebruikelijk loon op 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking stellen.

Meestal zult u als dga niet verzekerd zijn voor de premies werknemersverzekeringen en niet in aanmerking komen voor deelname aan collectieve pensioenregelingen. In de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder staan de regels over de verzekeringsplicht.

5.2.3 Dividend

eigen 
vermogen

algemene 
vergadering

Er is nog een manier om geld uit de eigen bv te halen; via een winstuitkering. De jaarlijkse winst van de bv wordt toegevoegd aan het eigen vermogen, meestal onder de post ‘overige reserve’. Deze overige reserve is bestemd voor de aandeelhouder(s). Als aandeelhouder kunt u besluiten om de overige reserves naar privé uit te keren via een dividenduitkering. Dit besluit wordt vastgelegd in notulen van de algemene vergadering.

Balanstest en uitkeringstest

Een dividenduitkering is alleen mogelijk als het eigen vermogen na uitkering positief blijft (balanstest). De bestuurders van de bv moeten aanwezig zijn bij de vergadering, want zij moeten verklaren dat de bv na het doen van de uitkering nog aan haar kortlopende verplichtingen kan voldoen (uitkeringstest).

ten onrechte

terugbetalen

Blijkt achteraf dat er ten onrechte een dividenduitkering is gedaan, dan kunnen de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. De aandeelhouders moeten het dividend terugbetalen aan de bv.

Dividendbelasting

Over een dividenduitkering is 15% dividendbelasting verschuldigd. Binnen een maand nadat het besluit tot uitkering is genomen moet uw bv een aangifte dividendbelasting bij de Belastingdienst indienen. Die belasting moet u dan ook hebben betaald. In de aangifte IB wordt een dividenduitkering gezien als inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2-vermogen).

verrekend

Over de dividenduitkering is 26,9% IB verschuldigd. De al ingehouden dividendbelasting wordt met de IB verrekend.