U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming2. De eenmanszaak2.4 Ondernemersfaciliteiten

2.4 Ondernemersfaciliteiten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

mkb-winstvrijstelling

Als ondernemer voor de IB kunt u gebruikmaken van verschillende ondernemersfaciliteiten. De belangrijkste zijn de mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek.

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op uw winst. De vrijstelling bedraagt 14% van de winst (in 2022) na ondernemersaftrek.

2.4 1 Zelfstandigenaftrek

uren

startende 
ondernemers

Onderdeel van de ondernemersaftrek is de zelfstandigenaftrek. U krijgt de zelfstandigenaftrek als u in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan uw onderneming besteedt. Daarnaast moet u meer tijd aan uw onderneming besteden dan aan andere werkzaamheden. Deze laatste voorwaarde geldt de eerste jaren niet voor startende ondernemers. In 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.310.

Meewerkaftrek voor partner

vergoeding

Werkt uw fiscale partner minimaal 525 uren mee in uw onderneming zonder dat hij of zij een vergoeding ontvangt? Of krijgt uw partner een vergoeding die lager is dan € 5.000? Dan kunt gebruikmaken van de meewerkaftrek. De hoogte van de meewerkaftrek is afhankelijk van de meegewerkte uren. Een arbeidsbeloning van minder dan € 5.000 is voor uw fiscale partner geen inkomen, en dus hoeft hij of zij daarover geen belasting te betalen.

2.4.2 Oudedagsreserve

pensioen

reservering op papier

geld opzij-zetten

vrijval

Als ondernemer bouwt u in de meeste gevallen niet automatisch pensioen op. Wel mag u jaarlijks een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Let op: het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzijzet. Het is een reservering op papier. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Stopt u met de onderneming, dan moet u alsnog belasting betalen over de oudedagsreserve. Als u liever daadwerkelijk geld opzij zet, kunt u bijvoorbeeld een lijfrente aankopen bij een bank of een verzekeraar. De oudedagsreserve neemt af als u voor (een deel van) de oudedagsreserve een lijfrente aankoopt. De vrijval van de oudedagsreserve is belastbare winst. De premie voor de aangekochte lijfrente kunt u aftrekken van uw inkomen.

Het uitkeren van de lijfrente is aan fiscale regels gebonden. U kunt dus niet geheel zelf bepalen wanneer en voor welk bedrag de lijfrente uitkeert. Over de lijfrente-uitkering bent u IB verschuldigd. In feite heeft u hiermee belastingbetaling uitgesteld.

2.4.3 Staking onderneming

uitschrijven bij KvK

Op een gegeven moment stopt u met uw eenmanszaak. U schrijft uw onderneming uit bij de KvK en die geeft aan de Belastingdienst door dat u stopt met ondernemen. Bij staking van uw onderneming moet u soms IB en/of BTW betalen. Of dit ook zo is, hangt af van de situatie.

Verkoopt u de onderneming aan een werknemer, dan kunt u de belastingclaim onder voorwaarden naar de koper doorschuiven. De koper hoeft dan meestal minder aan u te betalen voor de onderneming.

Omzetbelasting en inkomstenbelasting

geen BTW

stakingswinst

Verkoopt u (een deel van) uw onderneming, dan hoeft u geen BTW in rekening te brengen aan de koper over de leveringen en diensten die met de overgang verband houden. De koper moet de onderneming wel voortzetten of in ieder geval de bedoeling hebben om deze voort te zetten. Naast BTW kunt u IB verschuldigd zijn. Dit is het geval als de koper meer betaalt voor de onderneming, dan in de IB-aangifte op de balans staat. Deze winst wordt stakingswinst genoemd. U kunt dan gebruikmaken van de stakingsaftrek (in 2022: € 3.630). Over het meerdere is IB verschuldigd.

Stoppen met de onderneming

privévermogen

Als u stopt met uw onderneming, gaan alle voorraden en bedrijfsmiddelen die u niet heeft verkocht over naar uw privévermogen. U levert deze dan als ondernemer aan uzelf als privépersoon.

Heeft u BTW afgetrokken bij de aankoop van de goederen, dan moet u bij de overgang naar privé BTW betalen. U gaat daarbij uit van de waarde van de goederen op het moment dat u de onderneming staakt.

meerwaarden

Ook als u geen geld krijgt voor de onderneming (zoals bij verkoop), moet u belasting betalen over de meerwaarden in de onderneming. De goederen gaan namelijk tegen de werkelijke waarde naar privé. Is de waarde hoger dan op de balans staat, dan betaalt u over dit meerdere IB. Vooral bij bedrijfspanden kan de belastingclaim hoog zijn en dit kan ervoor zorgen dat u niet kunt stoppen.

inbreng in bv

De stakingsaftrek van € 3.360 is dan een doekje voor het bloeden. Eventueel kan inbreng in een bv een oplossing zijn om een hoge belastingclaim te voorkomen (zie hoofdstuk 6).

Fiscale bewaarplicht voor administratie

minimaal 
zeven jaar

zelf vaststellen

U moet de administratie van uw eenmanszaak minimaal zeven jaar bewaren. Voor gegevens van onroerende zaken geldt een bewaartermijn van tien jaar. Bewaart u de administratie niet lang genoeg, dan kunt u bij de Belastingdienst niet meer aantonen dat u juiste aangiften heeft gedaan. De Belastingdienst zal dan zelf uw omzet en winst vaststellen en de verschuldigde belasting berekenen.

Op rendement.nl/fiscaaldossier vindt u een overzicht van bedrijfsgegevens die u verplicht moet bewaren, samen met de bewaartermijn.