2. Kiezen voor een fiscale eenheid VPB
In principe moet elke vennootschap afzonderlijk aangifte voor de VPB doen. Heeft u een holding waarbij de activiteiten zijn ondergebracht in meerdere bv’s, werk- en/of dochtermaatschappijen, dan kunt u overwegen om een fiscale eenheid VPB te vormen. Maar dan moet u natuurlijk wel zeker weten of zo’n groepsregeling voor uw situatie financieel gunstig uitpakt.
vestigingsplaats
Om een fiscale eenheid VPB te vormen moet u een verzoek indienen bij de Belastingdienst. De inspecteur beoordeelt uw aanvraag en geeft bij akkoord een beschikking af. Tot een paar jaar geleden moest de feitelijke vestigingsplaats van moeder en dochter in Nederland zijn om een fiscale eenheid aan te kunnen gaan. Door een aantal belangrijke uitspraken is het nu ook mogelijk om een grensoverschrijdende fiscale eenheid te vormen. Zie daarover paragraaf 2.1.5.
Ondernemingen die op zoek zijn naar financiële ruimte kunnen kijken naar het vormen van een fiscale eenheid. Als de ene onderneming nog goed draait, kan die winst verrekend worden met een verlies bij een andere onderneming binnen de eenheid (zie hoofdstuk 3 en 5).