9.1 Bevoegdheden van de algemene vergadering
eigen vermogen
uitkeringstest
balanstest
De algemene vergadering bepaalt niet alleen de winstbestemming, maar zij is ook bevoegd om de uitkeringen vast te stellen, voor zover het eigen vermogen groter is dan de reserves die op grond van de wet of de statuten moeten worden aangehouden. De algemene vergadering bepaalt dus of en hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Vervolgens moet het bestuur dit goedkeuren. Bij die goedkeuring hoort een uitkeringstest. Deze test houdt in dat het bestuur moet kijken of de continuïteit van de onderneming wordt bedreigd door de winstuitkering. Naast de uitkeringstest moet het bestuur ook een balanstest uitvoeren, wat erop neerkomt dat het eigen vermogen hoger moet zijn dan wettelijke of statutaire reserves. Op rendement.nl/bvdossier leest u uit welke punten deze tests precies bestaan (zie ook paragraaf 9.3).
Dividendbedrag
nominaal bedrag
Op grond van artikel 2:216 lid 6 BW komt bij de berekening van het bedrag dat op ieder aandeel zal worden uitgekeerd, slechts het bedrag van de verplichte stortingen op het nominale bedrag van de aandelen in aanmerking (zie paragraaf 7.2). Het is wel mogelijk om hiervan in de statuten af te wijken. Ook kan telkens met instemming van alle aandeelhouders van de hoofdregel worden afgeweken. Iedere aandeelhouder moet daarom expliciet instemmen met de afwijking.
Winstrecht
volgestort
Sinds de invoering van de flex-wetgeving is het mogelijk om af te spreken dat de geplaatste aandelen niet bij de oprichting van de bv worden volgestort, maar dat het gehele nominaal te storten bedrag of een gedeelte daarvan op een later moment wordt opgevraagd en gestort. In dat geval is de bv bevoegd om het bedrag op te vragen. De statuten kunnen ook de bepaling bevatten dat het bedrag na verloop van een bepaalde termijn voldaan moet worden.
Aan niet-volgestorte aandelen kunnen helaas ook nadelen kleven, bijvoorbeeld op fiscaal terrein. Een ander groot nadeel is dat een niet-volgestort aandeel ook niet deelt in de winst.