U bent hier

3.4 Voorbeeld van statuten

Laatst gewijzigd: mei 2021

Hoe komt u nu aan goede statuten voor uw organisatie? Hieronder staat een voorbeeld van statuten dat u kunt gebruiken als basis. Elke organisatie is immers anders, heeft andere doelen en zal unieke activiteiten verrichten. Het is belangrijk dat de statuten daarop aansluiten. Bij elk artikel staat in vraagvorm kort aangegeven wat u in het betreffende artikel kan vermelden. De artikelen over leden zijn niet relevant voor de stichting. Het is raadzaam om een notaris of juridisch adviseur in de arm te nemen om er zeker van te zijn dat de statuten passend – nu en in de toekomst – en rechtsgeldig zijn. Op rendement.nl/bestuurdossier vindt u modellen van statuten, die u meer inzicht kunnen geven in de keuzes bij het zelf opstellen van de statuten.

Het integraal overnemen van voorbeeldstatuten is mogelijk, maar het is raadzaam om per punt zorgvuldig na te gaan of u die definitief wilt opnemen.

Overzicht van veelgebruikte artikelenArtikel 1 Naam en vestigingsplaatsArtikel 2 Duur en oprichting

Wanneer is de organisatie opgericht? Voor onbepaalde tijd of is er een einddatum? Wanneer begint het boekjaar en wanneer eindigt het?

Artikel 3 Doel

toelaten

Wat zijn de doelstellingen van de organisatie en hoe moeten deze doelen worden verwezenlijkt?

Artikel 4 Lidmaatschap

stemmen

Hoe worden leden toegelaten? En wat kan iemand nog ondernemen bij niet-toelating?

Artikel 5 Einde lidmaatschap

Hoe eindigt het lidmaatschap? Opzegging door lid of door vereniging? En als het lidmaatschap door vereniging wordt opgezegd, wat zijn daarvoor dan de regels?

Artikel 6 Rechten en verplichtingen

Mag de vereniging door een bestuursbesluit of een besluit van de ALV (financiële) verplichtingen opleggen aan een lid? Waar zijn leden aan gehouden? En hebben zij ook rechten?

Artikel 7 Het bestuur

voordragen

Uit hoeveel personen bestaat het bestuur ten minste? Door wie worden zij benoemd/voorgedragen? En op welke wijze?

Artikel 8 Benoeming en ontslag bestuurders

Voor hoe lang worden bestuursleden benoemd? Wat zijn de regels bij tussentijdse terugtreding? Wat zijn de regels bij ontslag van een bestuurder?

Artikel 9 Bevoegdheden bestuur

oproep

Waarmee is het bestuur belast? Welke beslissingen mag het nemen? Mag het taken laten uitvoeren door commissies? En wie benoemt die commissies?

Artikel 10 Vertegenwoordiging

tegenstrijdig belang

Wie vertegenwoordigt de vereniging? Het bestuur? En als er sprake is van tegenstrijdig belang, kan dan iemand anders uit de vereniging worden aangewezen om deze te vertegenwoordigen? Wie beslist daarover? En hoe?

Artikel 11 Algemene ledenvergadering.

Wat zijn de bevoegdheden van de ALV? Wanneer wordt een algemene ledenvergadering gehouden? Welke onderwerpen komen in de jaarvergadering aan de orde? Hoe en binnen welke termijn wordt een ALV bijeengeroepen?

Artikel 12 Toegang en besluitvorming

Hebben alle leden toegang tot de algemene ledenvergadering? Wat zijn de regels bij stemmen?

Artikel 13 Besluiten

Zijn de genomen besluiten bindend? Kan erop worden teruggekomen? Zo ja, wat zijn daarbij dan de (stem)regels?

Artikel 14 Leiding

notulen

Wie leidt de ALV? En wie bij afwezigheid van de hier vermelde persoon? Wie maakt de notulen?

Artikel 15 Statutenwijziging

tweede ­vergadering

akte

Wat zijn de regels bij het wijzigen van de statuten? Gezien het belang van dit artikel (met het oog op het onderwerp van dit hoofdstuk) hieronder een volledig voorbeeld:

  • De statuten kunnen slechts worden gewijzigd door een besluit van de algemene ledenvergadering, waartoe werd opgeroepen met een mededeling dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld. De termijn voor oproeping tot een zodanige vergadering moet ten minste xxx dagen bedragen.
  • Zij, die de oproeping tot de algemene ledenvergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten ten minste vijf dagen vóór de vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgestelde wijziging(en) woordelijk is (zijn) opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag, waarop de vergadering wordt gehouden.
  • Het bepaalde in de leden 1 en 2 van dit artikel is niet van toepassing, indien in de algemene ledenvergadering alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en het besluit tot statutenwijziging met algemene stemmen wordt aangenomen.
  • Een besluit tot statutenwijziging behoeft ten minste twee derde van de uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin ten minste twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien geen twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, wordt binnen vier weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden, waarin over het voorstel, zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, een besluit kan worden genomen, mits met een meerderheid van ten minste twee derde van de uitgebrachte stemmen.
  • Een statutenwijziging treedt niet eerder in werking dan nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt. Ieder bestuurslid afzonderlijk is dan tot het doen verlijden van deze akte bevoegd.
  • De bestuursleden zijn verplicht in het Verenigingenregister een authentiek afschrift van de wijziging en de gewijzigde statuten neer te leggen.
  • Artikel 16 Ontbinding en vereffening

    vermogen

    Wat zijn de regels voor de ontbinding van de vereniging? En de regels bij de vereffening van haar vermogen?

    Artikel 17 Huishoudelijk reglement

    Welke soort regels staat er globaal in het huishoudelijk reglement? Hoe komen deze regels tot stand? Hoe kunnen ze worden gewijzigd?