U bent hier

3.3 Huishoudelijk reglement

Laatst gewijzigd: mei 2021

De meeste praktische zaken neemt u op in het huishoudelijk reglement. U kunt de regels met betrekking tot het reilen en zeilen van de organisatie tot in detail noteren. Denk aan antwoorden op vragen als: hoe hoog is de contributie? Hoe vaak vergadert het bestuur minimaal? Kortom, regels die voor elk lid of elke medewerker duidelijk maken waaraan hij is gebonden en wat hij kan verwachten. Regels ook waarnaar u kunt verwijzen als discussie ontstaat over iets binnen de organisatie dat wel of niet toelaatbaar zou zijn. Het reglement is ook makkelijk te wijzigen, in tegenstelling tot de statuten. Dit kan bovendien zonder kosten, want zoals al eerder opgemerkt, hoeft u hiervoor niet de gang naar de notaris te maken.

3.3.1 Voorschriften

Er zijn weinig voorschriften voor het huishoudelijk reglement. In ieder geval moet het op schrift zijn gesteld en algemeen toepasbaar zijn. In het algemeen wordt het volgende in het reglement opgenomen:

  • de specifieke rechten en plichten van leden;
  • de procedure op de algemene ledenvergadering;
  • de taken en bevoegdheden van het bestuur;
  • het doel en de samenstelling van commissies.

Bindende regelingen

De regelingen die u in het huishoudelijk reglement opneemt, zijn bindend voor het bestuur en de eventuele leden. U kunt verder bepalen hoe het reglement gewijzigd kan worden, welke taak een bestuurslid voor externe contacten heeft of hoe een lid geschorst of geroyeerd kan worden.

Een genomen besluit dat in strijd is met het reglement kan door de rechter worden vernietigd, tenzij dit weer in strijd is met de redelijkheid en billijkheid.

3.3.2 Commissies

Afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw organisatie kunt u het reglement uitbreiden of beperkt houden. Het is uw keuze wat u wilt regelen en wat niet. In het reglement kunt u het aantal commissies opnemen die het bestuur bijstaan bij de gang van zaken binnen de organisatie.