U bent hier

3.2 Wijzigen van de statuten

Laatst gewijzigd: mei 2021

meerderheid

doelstelling

Een stichting of vereniging is maar zelden een statische rechtspersoon. Dat wil zeggen: vroeg of laat dienen zich veranderingen aan die een wijziging van de statuten vereisen. Misschien zijn de huidige doelstellingen en activiteiten niet meer in overeenstemming met de doelen zoals die in de statuten zijn geformuleerd. Of is het besloten karakter van een vereniging (met ballotage voor nieuwe leden) veranderd in een open club met een ledeninschrijving zonder drempels. Dit leidt tot een herziening van de statuten en daarvoor moet u naar de notaris. In principe bepaalt u als bestuur of de statuten gewijzigd moeten worden, maar bij een vereniging moet het voorstel ook worden behandeld door de algemene ledenvergadering (ALV).

3.2.1 Handelen

Het is verstandig in de statuten vast te leggen hoe u moet handelen bij een statutenwijziging. Wat moet u bijvoorbeeld doen in het geval dat leden tegenvoorstellen indienen of slechts akkoord zijn met een deel van de wijzigingen? De wet zegt hier niets over en in de praktijk leidt het vaak tot onenigheid onder de leden of binnen het bestuur. Er kan dan een quorumeis worden gesteld. Voor een stichting betekent dit dat er een minimumaantal bestuurders het eens moet zijn met de wijzigingen. Binnen een vereniging betekent het dat een minimumaantal stemgerechtigde leden aanwezig moet zijn bij een ledenvergadering om fundamentele beslissingen te kunnen nemen. Dit voorkomt dat een klein aantal leden beslist tijdens een slecht bezochte vergadering.

Oproep aan leden

Wilt u binnen een vereniging de statuten wijzigen, dan moet de ALV zich erover buigen. Een oproep voor een algemene ledenvergadering waarin de wijziging wordt besproken moet minstens zeven dagen van tevoren bij de leden bekend zijn. In de praktijk is dit vaak veertien dagen. De wijziging zelf moet minstens vijf dagen voor de algemene ledenvergadering ter inzage liggen voor de leden, bijvoorbeeld in het clubgebouw of op kantoor. Toezenden mag natuurlijk ook. Wettelijk moet er voor een statutenwijziging een meerderheid van twee derde van de aanwezige stemmen zijn, maar u kunt hier in de statuten van afwijken.

3.2.2 Geen afspraken

Als binnen uw statuten niets staat over de werkwijze bij een gewenste wijziging, moet de oprichter of het bestuur een verzoek tot wijziging indienen bij de rechtbank. De rechtbank zal hiermee instemmen, als de wijziging nodig is om het doel van de organisatie te kunnen blijven nastreven.

Wijzigingen van de statuten moeten ook worden gemeld bij de Kamer van Koophandel. Dit gebeurt op het moment dat de notaris de nieuwe akte, die verplicht is bij een statutenwijziging, deponeert in het handelsregister.