U bent hier

7. Wijzigen van statuten

Laatst gewijzigd: mei 2021

Bij de oprichting van uw organisatie stelt u statuten op. Deze kunnen in de loop van de jaren echter veranderen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het wijzigen van de naam, de statutaire vestigingsplaats of het boekjaar. Het wijzigen van de statuten is wel aan regels gebonden. U moet daarbij ook rekening houden met het verschil tussen een stichting en een vereniging. Hoe wijzigt u de statuten?

De statutenwijziging kan betrekking hebben op één of meer bepalingen, een gedeeltelijke of partiële statutenwijziging. U kunt de statuten ook in hun geheel wijzigen.

Een algehele statutenwijziging vindt nogal eens plaats als de statuten lang geleden zijn vastgesteld, waardoor ze verouderd zijn en niet meer in overeenstemming zijn met de huidige wetgeving.

Er gelden verschillende regels voor een statutenwijziging bij een stichting of vereniging. Bij een vereniging moet u immers rekening houden met de algemene vergadering. 7.1.1 Stichting In de statuten van een stichting mag u de mogelijkheden voor een statutenwijziging beperken. U kunt bijvoorbeeld in de statuten opnemen dat de raad van toezicht de...
Bij de vereniging kan alleen de algemene vergadering de statuten wijzigen. Let op: bij de oproeping voor deze vergadering moet u de mededeling van de voorgenomen wijziging doen! Bij de stichting is het vaak het bestuur dat de bevoegdheid tot statutenwijziging krijgt toegekend. Maar het is ook mogelijk om een ander orgaan aan te wijzen.
Bij een statutenwijziging moet u rekening houden met een bepaalde procedure. Waar moet u op letten als u de statuten van uw stichting of uw vereniging wilt wijzigen? 7.3.1 Procedure bij een stichting Voor een statutenwijziging bij een stichting is een besluit van het bestuur noodzakelijk. U moet daarvoor een vergadering bijeenroepen. De termijn...