U bent hier

4.2 De algemene vergadering

Laatst gewijzigd: mei 2021

De vereniging heeft nog een tweede orgaan: de algemene vergadering. De algemene vergadering bestaat uit leden of afgevaardigden van de leden. De algemene vergadering heeft de hoogste macht binnen de vereniging.

Bevoegdheden

niet op terrein van bestuur

Op grond van de wet heeft de algemene vergadering alle bevoegdheden die niet door de wet of de statuten aan andere organen zijn toebedeeld. Dat betekent dat de algemene vergadering niet op het terrein van het bestuur mag komen. Het bestuur is immers bevoegd om de vereniging te besturen. Ook op de exclusieve terreinen van andere organen mag de algemene vergadering zich niet begeven.

4.2.1 Toelating tot de vereniging

afwijzen

andere ­afspraken

Het is aan het bestuur om over de toelating van verenigingsleden te beslissen. Wijst het bestuur een persoon af als lid, dan kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten. In de statuten kunnen andere afspraken zijn opgenomen. Ook kunt u in de statuten bepalen dat een ander orgaan, zoals een speciale commissie, over de toelating beslist.

Kwaliteitseisen

bepaalde ­kenmerken

Uw vereniging kan in haar statuten eisen opnemen waaraan een potentieel lid moet voldoen (kwaliteitseisen). Zo kunnen de statuten bepalen dat nieuwe leden bepaalde kenmerken moeten hebben. Een eis kan bijvoorbeeld zijn dat een (nieuw) lid apotheker moet zijn.

Zowel natuurlijke personen (mensen) als rechtspersonen (bijvoorbeeld een bv of een stichting) kunnen lid zijn van een vereniging. In de statuten kan dit anders zijn geregeld. Er kan bijvoorbeeld in staan dat alleen natuurlijke personen lid mogen zijn.

Persoonlijk recht

vererving

Het lidmaatschap van een vereniging is een zogenoemd persoonlijk recht. Dit betekent dat een lid zijn lidmaatschap niet aan een ander kan overdragen en het niet kan overgaan op anderen door vererving. De statuten kunnen echter bepalen dat dit wel mogelijk is. Volgens de wet eindigt het lidmaatschap alleen in de volgende gevallen: door de dood van het lid (tenzij de statuten overgang van het lidmaatschap volgens erfrecht toelaten), door opzegging door het lid, door opzegging door de vereniging of door ontzetting (geroyeerd). Hiervan mag u in de statuten niet afwijken.

Einde lidmaatschap

opzeggen

royeren

Een lid moet zijn lidmaatschap kunnen opzeggen. Een onopzegbaar lidmaatschap is in strijd met de wet. Ook de vereniging moet het lidmaatschap van een lid kunnen opzeggen. De vereniging kan het lidmaatschap opzeggen in de gevallen die in de statuten zijn genoemd. U kunt het lidmaatschap van een lid ook opzeggen als dit niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen. Verder kunt u het lidmaatschap opzeggen als niet langer van uw vereniging kan worden gevergd om het lidmaatschap te laten voortduren. U kunt een lid ontzetten (royeren) als hij in strijd handelt met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.

4.2.2 Bevoegdheden

restbevoegdheid

Eerder is al uitgelegd dat de algemene vergadering in de vereniging alle bevoegdheden heeft die niet door de wet of de statuten aan andere organen zijn opgedragen. De algemene vergadering heeft dus een soort restbevoegdheid.

Dwingend

Daarnaast geeft de wet bepaalde taken en bevoegdheden dwingend aan de algemene vergadering. De algemene vergadering heeft als belangrijkste bevoegdheden: het benoemen en ontslaan van bestuurders, het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging en het recht op rekening en verantwoording door het bestuur.

4.2.3 Regels voor de vergadering

functioneren

De wet geeft regels voor het functioneren van de algemene vergadering. De statuten kunnen daar op een aantal punten van afwijken.

Op grond van de wet hebben alle leden (zolang ze niet zijn geschorst) toegang tot de algemene vergadering. Bij de vergadering heeft ieder lid één stem.

Stemrecht

afwijken

geen lid

Zoals gezegd kunnen de statuten soms van de wettelijke regels afwijken. De statuten kunnen bijvoorbeeld bepalen dat de algemene vergadering niet zal bestaan uit leden, maar uit afgevaardigden die door en uit de leden worden gekozen (ledenraad). In uw statuten kan ook staan dat personen die deel uitmaken van andere organen van de vereniging en die geen lid zijn, ook stemrecht hebben. Het aantal van de door hen gezamenlijk uitgebrachte stemmen zal echter niet meer mogen zijn dan de helft van het aantal door de leden uitgebrachte stemmen. De statuten kunnen verder aan bepaalde leden meer dan één stem toekennen.

Bijeenroepen

wenselijk

Op grond van de wet roept het bestuur de algemene vergadering bijeen, als het bestuur dit wenselijk acht of als het bestuur daartoe volgens de wet of de statuten verplicht is. Deze bevoegdheid kan het bestuur niet worden ontnomen.

De statuten kunnen de bevoegdheid om een algemene vergadering bijeen te roepen ook aan anderen verlenen, bijvoorbeeld aan de raad van commissarissen. De leden hebben zelf ook die bevoegdheid (zie paragraaf 3.1.6).

Plaats en frequentie

eenmaal per boekjaar

goedkeuring

In de statuten kunt u de plaats van de algemene vergaderingen vastleggen. U kunt ook opnemen dat zij worden gehouden op de plaats zoals in de oproeping tot de vergadering is bepaald. Ook kunt u in de statuten de frequentie van de vergaderingen aangeven, bijvoorbeeld iedere maand of ieder kwartaal. Het bestuur is volgens de wet verplicht eenmaal per boekjaar een algemene vergadering bijeen te roepen om zijn jaarverslag uit te brengen over de gang van zaken in de vereniging en over het gevoerde beleid. Het bestuur legt dan ook de balans en de staat van baten en lasten ter goedkeuring aan de vergadering voor.

De jaarvergadering moet u uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het boekjaar houden. De algemene vergadering kan deze termijn verlengen.

4.2.4 Besluitvorming van de algemene vergadering

meerderheid van stemmen

De algemene vergadering neemt besluiten in principe op basis van een meerderheid van stemmen. Dat wil zeggen: meer dan de helft van de stemmen. De wet of de statuten kunnen echter een grotere meerderheid van stemmen voorschrijven. In de wet is bijvoorbeeld opgenomen dat u een besluit tot statutenwijziging en een besluit tot ontbinding slechts kunt nemen met tweederde van de uitgebrachte stemmen (zie ook paragraaf 4.4 en 4.5).

Volmacht

schriftelijk

Tenzij de statuten anders bepalen, kan iemand die stemgerechtigd is aan een andere stemgerechtigde volmacht verlenen voor het uitbrengen van zijn stem. Deze volmacht moet schriftelijk zijn.