6.2 Prioriteitsaandelen
Prioriteitsaandelen zijn aandelen waaraan bepaalde nauwkeurig in de statuten omschreven rechten zijn verbonden die liggen op het gebied van de zeggenschap.
Soorten
initiatiefrecht
goedkeuring
eigen recht
Daarbij kan onderscheid worden gemaakt tussen drie soorten rechten:
- een initiatiefrecht, bijvoorbeeld: ‘slechts op voorstel van de vergadering van houders van prioriteitsaandelen kan de algemene vergadering besluiten tot statutenwijziging’;
- goedkeuringsrechten, bijvoorbeeld: ‘een bestuursbesluit tot overdracht van het bedrijfspand behoeft de goedkeuring van de vergadering van houders van prioriteitsaandelen’ (het ontbreken van deze goedkeuring heeft overigens alleen interne werking);
- een eigen recht, bijvoorbeeld: ‘de prioriteit heeft het recht tot het doen van een bindende voordracht bij de benoeming van directeuren’ of ‘de prioriteit besluit tot uitgifte van aandelen’.
Macht
dwingend-rechtelijk
ontbinding
Binnen de wettelijke grenzen kunt u de macht binnen de bv leggen bij één of meer houders van prioriteitsaandelen, zonder dat zij hiervoor de meerderheid van het kapitaal hoeven te verschaffen. Maar de rechten die u in de statuten aan de prioriteitsaandelen wilt verbinden, mogen niet de bevoegdheden betreffen die door de wet dwingendrechtelijk aan de algemene vergadering, het bestuur of de raad van commissarissen zijn toebedeeld. Dwingendrechtelijk wil zeggen dat afwijken van de wet niet is toegestaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als de algemene vergadering het besluit tot wijziging van de statuten of ontbinding van de bv moet nemen.
Prioriteitsaandelen inzetten voor bedrijfsopvolging
bedrijfs- overname
De introductie van prioriteitsaandelen gebeurt in de praktijk nogal eens in het kader van de bedrijfsopvolging. Denk aan de situatie dat u – ondanks het feit dat uw kind het bedrijf heeft overgenomen en beschikt over de meerderheid van de aandelen – toch nog de bv wilt controleren.
Stichting
bestuurssamenstelling
Als u de macht binnen zijn bv blijvend wilt concentreren bij de houder(s) van prioriteitsaandelen, kunt u ervoor kiezen om de prioriteitsaandelen onder te brengen in een stichting. Het bestuur van de stichting oefent de rechten uit die zijn verbonden aan de prioriteitsaandelen. In de statuten van de stichting kunt u de bestuurssamenstelling regelen en voorzien in de opvolging van bestuurders.