U bent hier

Onderneming & Fiscus
Aftrekbare kosten voor de IB-ondernemer6. Niet-aftrekbare kosten6.3 Geldboetes en dwangsommen

6.3 Geldboetes en dwangsommen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

schikking

Er zijn diverse soorten geldboetes die niet aftrekbaar zijn. Om te beginnen zijn alle geldboetes die opgelegd zijn door een strafrechter (zowel in Nederland als in het buitenland) uitgesloten van aftrek. Ook als u een schikking treft zijn de betaalde bedragen niet aftrekbaar.

Uitgesloten van aftrek

De volgende boetes zijn ook uitgesloten van aftrek:

  • geldboetes die worden opgelegd door EU-instellingen, zoals de Europese Rekenkamer;
  • parkeerboetes en naheffingen van parkeerbelasting;
  • bestuurlijke boetes, zoals verzuimboetes van de Belastingdienst;
  • tuchtrechtelijke boetes die zijn opgelegd op grond van wettelijk geregeld tuchtrecht. Denk hierbij aan medici, advocaten, notarissen, belastingadviseurs en accountants. Is het tuchtrecht niet wettelijk geregeld, dan zijn de boetes aftrekbaar.

Verkeersboete

werkkosten-regeling

Als uw werknemer een verkeersboete voor de kiezen krijgt met een auto van de zaak, krijgt hij de boete thuisgestuurd. U kunt er dan voor kiezen om deze boete onder te brengen in de werkkostenregeling (WKR) door deze aan te wijzen als eindheffingsloon. De vergoeding van de boete is dan belastingvrij voor de werknemer.

En blijft u met alle vergoedingen en verstrekkingen onder de grens van de vrije ruimte, dan betaalt u ook geen belasting over de boete.

Eindheffing

Overschrijdt u de grens van de vrije ruimte, dan betaalt u 80% eindheffing. Let wel op: dit werkt alleen met een verkeersboete met een auto van de zaak. Alle andere boetes kunt u niet onderbrengen in de WKR.

In 2022 is de vrije ruimte 1,7% voor de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. Boven de € 400.000 geldt een vrije ruimte van 1,18% (zie ook hoofdstuk 9).

Dwangsommen

overtreding

Een dwangsom die wordt opgelegd door een bestuursorgaan en die bedoeld is om een overtreding te herstellen, is sinds 1 januari 2020 niet meer aftrekbaar. In dat opzicht wordt een bestuursrechtelijke dwangsom sinds 2022 gelijkgesteld met een geldboete. Een privaatrechtelijke dwangsom is nog wel aftrekbaar.