U bent hier

Onderneming & Fiscus
Invorderingswet8. Boetes bij niet-betalen

8. Boetes bij niet-betalen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2022

Na vaststelling van de belastingschuld komt u in het invorderingstraject terecht. U moet uw portemonnee trekken en de belasting gaan betalen. Het is belangrijk dat die betaling op tijd bij de Belastingdienst binnen is, want anders krijgt u te maken met boetes. Niet (op tijd) betalen ziet de Belastingdienst namelijk als een betalingsverzuim.

betaaldatum

verwerkingstijd

Tijdige betaling betekent dat het verschuldigde belastingbedrag uiterlijk op de laatste betaaldatum moet zijn ontvangen door de Belastingdienst. Wacht dus niet tot het laatste moment met betalen en houd altijd rekening met een paar dagen verwerkingstijd. Zet de termijnen dus goed in uw agenda (zie ook paragraaf 2.3).

De Belastingdienst hanteert strikte regels voor de heffing en invordering van belasting. Voldoet u niet aan de regels, dan kunt u te maken krijgen met een aangifteverzuim of betaalverzuim. U riskeert dan een verzuimboete. De fiscus gaat uit van een aangifteverzuim als: u de aangifte te laat of helemaal niet indient; of u een onjuiste of...
Een verzuimboete wordt opgelegd als u niet of niet tijdig voldoet aan uw verplichtingen als belastingschuldige. Als er sprake is van verwijtbaar handelen, zoals grove schuld of opzet, kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen. Bij grove schuld gaat het om onzorgvuldig of verwijtbaar slordig handelen. U had zich in dat geval bewust moeten...
In principe kiest de fiscus ervoor om een verzuim- of vergrijpboete op te leggen. Slechts in ernstige gevallen van fraude komt het strafrecht om de hoek kijken. Een verzuimboete is dan vaak niet mogelijk of geen passende sanctie (zie ook hoofdstuk 3). De overheid gaat echter terughoudend om met deze sanctie.