U bent hier

1.1 Wijze van eindigen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

een rol spelen

Het soort arbeidsovereenkomst dat de werknemer heeft, kan een rol spelen bij de mogelijke manier(en) om het dienstverband te laten eindigen. Voor het eindigen van een contract voor onbepaalde tijd gelden immers andere regels dan voor het eindigen van een contract voor bepaalde tijd.

Let op dat er door de ketenbepaling bij opeenvolgende tijdelijke contracten automatisch een vast contract kan ontstaan (zie paragraaf 2.1). Laat u hierdoor niet verrassen!

in het kort

In het kort kan de arbeidsovereenkomst met een werknemer op de volgende manieren eindigen:

  • van rechtswege;
  • met wederzijds goedvinden;
  • op initiatief van de werknemer;
  • op initiatief van de werkgever.

Aandachtspunten bij een proeftijdontslag

zonder meer opzeggen

Zowel uw onderneming als de werknemer kan tijdens een (rechtsgeldig afgesproken!) proeftijd zonder meer per direct opzeggen. Bij een proeftijdontslag is geen ontslagvergunning van UWV nodig, zijn er geen opzegverboden van kracht en geldt er geen opzegtermijn. Het maakt geen verschil of het om een vast of tijdelijk contract gaat. Verder bent u niet verplicht om de reden voor het proeftijdontslag te geven. Alleen als de werknemer hierom vraagt, moet u hem die reden alsnog schriftelijk mededelen.

Bij een proeftijdontslag op uw initiatief vermeldt u in de loonaangifte in de rubriek ‘Code reden einde arbeidsovereenkomst’ code 01: Opzegging door de werkgever binnen de proeftijd. Vindt het proeftijdontslag echter plaats op initiatief van de werknemer, dan gebruikt u code 20: Einde arbeidsovereenkomst door opzegging werknemer, door toedoen werknemer of op initiatief van de werknemer.

Rechtswege

zonder er iets voor te doen

Bij een einde van rechtswege eindigt de arbeidsovereenkomst zonder dat u of de werknemer er iets voor hoeft te doen, bijvoorbeeld vanwege het aflopen van de afgesproken contractperiode of vanwege het overlijden van de werknemer. In hoofdstuk 2 respectievelijk 7 leest u hier meer over.

Goedvinden

samen

Bij een einde met wederzijds goedvinden eindigt de arbeidsovereenkomst omdat zowel uw onderneming als de werknemer daarmee instemt, en u het uit elkaar gaan samen afspreekt. Deze situatie komt aan bod in hoofdstuk 3.

Werknemer

extreem geval

initiatief

te volgen ontslagroute

Bij een einde op initiatief van de werknemer is het de werknemer die de arbeidsovereenkomst opzegt of deze laat ontbinden door de kantonrechter. In hoofdstuk 4 staat deze situatie centraal. Een werknemer kan in een extreem geval ook per direct ontslag nemen, als hij hiervoor een dringende reden heeft (zie hoofdstuk 7).

Werkgever

Bij een einde op initiatief van de werkgever is het uw onderneming die de arbeidsovereenkomst opzegt met een ontslagvergunning van UWV of de arbeidsovereenkomst laat ontbinden door de kantonrechter. In de te volgen ontslagroute heeft u geen vrije keuze. In hoofdstuk 5 respectievelijk 6 leest u meer over deze twee situaties. U kunt de werknemer ook per direct ontslaan als hiervoor een dringende reden bestaat (zie hoofdstuk 7).