5.2 Om welke belastingen en premies gaat het?
loonheffingen
Op grond van artikel 36 van de Invorderingswet kunnen bestuurders hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de niet-betaling van een aantal belastingen en premies:
- loonbelasting, premies volksverzekeringen en werknemersverzekeringen en de ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (de loonheffingen);
- BTW;
- accijns;
- verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van pruim- en snuiftabak;
- belastingen op milieugrondslag;
- kansspelbelasting;
- premies bedrijfstakpensioenfonds.
U kunt dus niet aansprakelijk worden gesteld voor vennootschapsbelasting!
Kennelijk onbehoorlijk bestuur
drie jaar
zonder zekerheden
pensioenfonds
Deze hoofdelijke aansprakelijkheid is aan de orde als het uitblijven van de betaling het gevolg is van aan u te wijten kennelijk onbehoorlijk bestuur, in de periode van drie jaar voorafgaand aan het tijdstip van de mededeling ervan. Bekende voorbeelden van onbehoorlijk bestuur zijn:
- buitensporige investeringen;
- bovenmatige leningen aan derden zonder zekerheden te stellen;
- het te vaak onttrekken van middelen voor privégebruik;
- met opzet onjuiste aangiften indienen.
Nieuwe bestuurder aansprakelijk voor pensioenpremies
mondeling
schriftelijke melding
Ook als uw onderneming de pensioenpremies niet kan betalen, moet u dit melden bij het pensioenfonds. Doet u dat niet of niet tijdig, dan kan het pensioenfonds u hiervoor hoofdelijk aansprakelijk stellen. Dit overkwam de bestuurder in de volgende zaak voor Rechtbank Den Haag. In 2008 kwam zijn bv in de problemen met de betaling van de verplichte pensioenpremies. Twee maanden later trof de ex-bestuurder van de bv een mondelinge betalingsregeling met het pensioenfonds. In januari 2009 bracht de nieuwe bestuurder van de bv het pensioenfonds schriftelijk op de hoogte van de betalingsproblemen. Het pensioenfonds hield de nieuwe bestuurder vanwege het niet naleven van de meldingsplicht terecht hoofdelijk aansprakelijk voor de betalingsachterstand, zo oordeelde de rechtbank. Volgens het hof en de procureur-generaal was een nadere schriftelijke melding van betalingsonmacht niet nodig, omdat het pensioenfonds al bij het sluiten van de betalingsregeling op de hoogte was van de betalingsproblemen bij de bv. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad (ECLI:NL:PHR:2021:522).
Boetes
invorderingsrente
Naast belasting- en premieschulden kunt u ook voor boetes, kosten en invorderingsrente in verband met een aanslag aansprakelijk worden gesteld. U bent echter niet automatisch ook aansprakelijk voor deze boetes en kosten. Er geldt namelijk een zwaardere bewijslast voor boetes bij het niet op tijd melden van betalingsonmacht.
Ook aansprakelijk voor boetes?
tijdelijk
In een zaak bij Rechtbank Noord-Holland deed een bestuurder melding van betalingsonmacht op 7 november 2017, terwijl de bv vanaf mei 2017 de loonheffingen niet meer afdroeg. Bij de rechter bleek dat de inspecteur de melding pas op 31 januari had ontvangen. Verder zou de betrokkene sinds 27 december 2017 geen bestuurder meer zijn van de bv. De rechtbank besliste dat de bestuurder al vanaf mei 2017 de betalingsonmacht had moeten melden, ook al had hij op dat moment nog de indruk dat het om een tijdelijke betalingsonmacht ging. Voor de boetes en andere kosten kon de fiscus niet bewijzen dat het aan de bestuurder zelfstandig was te verwijten dat de betalingsonmacht te laat was gemeld. (ECLI (verkort): 3062)