U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bestuurdersaansprakelijkheid5. Aansprakelijk voor fiscale missers5.4 Melding betalingsonmacht

5.4 Melding betalingsonmacht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

aanvullende gegevens

Op het moment dat uw bv niet meer aan haar fiscale verplichtingen kan voldoen, moet u als bestuurder op grond van de Invorderingswet een melding betalingsonmacht doen bij de Belastingdienst. U moet daarbij specifiek aangeven voor welke aangiften of aanslagen u de melding doet. De melding geldt dan ook alleen voor deze aangiften en aanslagen. Daarnaast moet u toelichten welke feiten en omstandigheden hebben geleid tot de betalingsonmacht. De kans is groot dat de Belastingdienst aanvullende gegevens opvraagt over de financiële positie van uw bv. U bent verplicht deze gegevens tijdig te verstrekken.

5.4.1 Schriftelijk melden

formulier

Voor de melding van betalingsonmacht kunt u terecht op de site van de Belastingdienst. Log in op het ondernemersdeel, kies het onderdeel ‘Overige formulieren’ en kies vervolgens het formulier ‘Melding van betalingsonmacht bij belastingen en premies’. Als u niet kunt inloggen, kunt u het formulier downloaden, invullen en versturen naar Belastingdienst

tijdvak

Postbus 100, 6400 AC Heerlen. De Belastingdienst vraagt u onder meer om de volgende gegevens:

  • de soort belasting of premies;
  • het tijdvak van de aangiften of aanslagen dat uw vennootschap niet kan betalen;
  • de aard van de betalingsproblemen en het ontstaan ervan. U kunt dus niet volstaan met de opmerking ‘liquiditeitsproblemen’.

Let op, betalingsonmacht voor pensioenfondspremies meldt u bij het bedrijfstakpensioenfonds.

Doe de melding altijd zélf. Als u dit overlaat aan een ander en er gaat iets mis, dan legt de rechter de eindverantwoordelijkheid bij u, zo blijkt uit een zaak bij Rechtbank Den Haag (13 mei 2015, ECLI (verkort): 6897).

5.4.2 Onverwijld melden

twee weken

opzet

U bent wettelijk verplicht om de betalingsonmacht ‘onverwijld’ te melden. Dit betekent dat u niet te lang moet wachten met de melding. Op grond van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) moet de melding in ieder geval worden gedaan binnen twee weken nadat de aanslag of aangifte betaald had moeten zijn. Dit geldt ook voor een naheffingsaanslag, tenzij deze aanslag is veroorzaakt door opzet of grove schuld van de bv. Dan is geen melding betalingsonmacht meer mogelijk.

5.4.3 Rechtsgeldige melding

uitzonderlijk

Een melding is rechtsgeldig als u deze tijdig heeft gedaan. Als u deze tijdig heeft gemeld, kunt u alleen in uitzonderlijke gevallen aansprakelijk worden gesteld. De Belastingdienst moet dan namelijk aannemelijk maken dat het niet betalen van de verschuldigde belasting en/of premies is te wijten aan kennelijk onbehoorlijk bestuur in de drie jaren voorafgaand aan de melding van de betalingsonmacht.

5.4.4 Niet-rechtsgeldige melding

te laat

Een melding is niet rechtsgeldig als u deze niet of te laat doet. In dat geval geldt een wettelijk vermoeden dat het niet betalen van de belasting en/of premies is veroorzaakt door verwijtbaar onbehoorlijk bestuur.

Bewijslast

Een dag te laat melden is al fataal. U moet namelijk aannemelijk maken dat het u niet kan worden verweten dat de betalingsonmacht niet tijdig is gemeld en dat er ook geen sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur in de drie jaren voorafgaand aan het in gebreke zijn van de bv. Deze bewijslast is zwaar: in veel gevallen leidt dit tot hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurder.