10.1 Bestuurdersaansprakelijkheid
grenzen
Het grote voordeel van de keuze voor een bv is dat u niet persoonlijk aansprakelijk bent voor handelingen van uw onderneming. Daar zijn wel grenzen aan verbonden. Is er namelijk sprake van onbehoorlijk bestuur, dan geldt die regel niet en kan de Belastingdienst gewoon bij de bestuurder aankloppen. De bestuurder is in dat geval aansprakelijk voor de niet-betaalde belasting.
10.1.1 Welke belastingen?
niet voor alle belastingen
De bestuurdersaansprakelijkheid geldt niet voor alle belastingen. U kunt met deze aansprakelijkheid te maken krijgen bij de volgende belastingen:
- loonbelasting;
- BTW;
- accijns;
- de verbruiksbelastingen op alcoholvrije dranken, pruim- en snuiftabak;
- belastingen genoemd in de Wet belasting op milieugrondslag;
- kansspelbelasting.
De aansprakelijkheid ziet niet alleen op de belastingen en premies, maar ook op de bestuurlijke boete, invorderingsrente en eventuele vervolgingskosten. Hiervoor is wel vereist dat het ontstaan van deze extra kosten is te wijten aan het handelen van u als bestuurder.
10.1.2 Betalingsonmacht melden
tijdig melden
De Belastingdienst kan een bestuurder aansprakelijk stellen als het aannemelijk is dat het niet kunnen betalen van de belastingen en premies van de bv het gevolg is van onbehoorlijk bestuur. Deze aansprakelijkheid van de bestuurder is te voorkomen door tijdig melding te maken van betalingsonmacht bij de onderneming.
Termijn
binnen twee weken
Deze betalingsonmacht moet u melden bij de Belastingdienst, UWV en het (bedrijfs)pensioenfonds. U moet de betalingsonmacht binnen twee weken na het tijdstip waarop u de afdracht had moeten doen, melden bij de desbetreffende instantie. Iedere bestuurder is bevoegd om namens uw onderneming melding te doen van betalingsonmacht. U hoeft bij de aanwezigheid van meerdere bestuurders dus niet gezamenlijk een melding te doen.
10.1.3 Kennelijk onbehoorlijk bestuur
privé aansprakelijk
Laat de bestuurder deze melding na of meldt hij de betalingsonmacht pas na de termijn van twee weken, dan is hij privé aansprakelijk voor het bedrag van de belastingaanslag. De wet gaat er dan namelijk vanuit dat het niet (kunnen) betalen van de betreffende aanslag het gevolg is van kennelijk onbehoorlijk bestuur.
Dit vermoeden is slechts te weerleggen als u aannemelijk maakt dat u hierin niets te verwijten valt. Het is niet eenvoudig om dit bewijs te leveren.
Bestuursfouten
bewijzen
Doet u tijdig en op een juiste manier melding van betalingsonmacht, dan is die melding rechtsgeldig. Het is dan aan de Belastingdienst om te bewijzen dat het niet betalen van de belasting te wijten is aan kennelijk onbehoorlijk bestuur.
drie voorafgaande jaren
Voor het beoordelen van kennelijk onbehoorlijk bestuur kijkt de fiscus alleen of u bestuursfouten heeft gemaakt in de drie voorafgaande jaren. Bestuursfouten van langer geleden tellen niet mee.
Van kennelijk onbehoorlijk bestuur is bijvoorbeeld sprake bij het doen van onverantwoorde investeringen, ongerechtvaardigde verrijking en het nemen van buitensporige financiële risico’s.