U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bestuurdersaansprakelijkheid5. Aansprakelijk voor fiscale missers5.3 Bewijslast

5.3 Bewijslast

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

fiscale 
verplichtingen

De Belastingdienst kan u dus aanspreken op belasting- en premieschulden van uw bv, maar moet dan wel kunnen bewijzen dat het ontstaan van deze schulden te wijten is aan uw onbehoorlijk bestuur. Deze bewijslast is zeer lastig. Toch heeft de wetgever de belastingontvanger een steuntje in de rug gegeven met een meldingsplicht voor bestuurders. Zodra uw bv haar fiscale verplichtingen niet meer kan voldoen, bent u verplicht een melding betalingsonmacht te doen.

Heeft u om bijzonder uitstel van betaling voor de BTW en loonheffingen verzocht vanwege de coronacrisis, dan hoeft u daarnaast niet ook nog eens een melding van betalingsonmacht te doen.

Omkering bewijslast

verzwaarde bewijslast

wanbeleid

Als u de melding van betalingsonmacht niet binnen een bepaalde termijn doet – meestal is dat twee weken na de uiterste betaaltermijn – geldt omkering van de bewijslast. Vanaf dat moment bent ú aansprakelijk voor de schulden, tenzij u het tegendeel kunt bewijzen. Bovendien geldt een verzwaarde bewijslast:

  • U moet aantonen waarom u de betalingsonmacht niet tijdig kon melden (bijvoorbeeld als gevolg van een onverwachte ziekehuisopname).
  • U moet dan nog het bewijs leveren dat u geen wanbeleid heeft gevoerd.