U bent hier

Onderneming & Administratie
Integrated reporting2. Klimaatdoelstellingen 2.8 Klimaatconferenties

2.8 Klimaatconferenties

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2021

Een agentschap van de Verenigde Naties, de UNFCCC, coördineert het internationale klimaatbeleid door elk jaar een Conference of Parties (COP) te organiseren.

Een van de belangrijke COP's was de Conferentie van Kyoto in 1997. Tijdens deze conferentie werd het Kyoto Protocol opgesteld, dat tijdens de klimaatconferentie in Doha werd verlengd tot 2020.

2.8.1 Voortrekkersrol

lidstaten

De EU ziet nog steeds een voortrekkersrol voor zichzelf tijdens conferenties weggelegd. De Europese Commissie en de lidstaten leggen extra nadruk op het voortraject in de onderhandelingen, in de hoop andere landen te overtuigen verder te gaan dan voorheen bij de aanpak van klimaatverandering. De EU wordt gezien als een vooruitstrevende partij.

Eind 2015 vond een Klimaattop plaats in Parijs, waar een nieuw verdrag werd ondertekend dat vanaf 2016 van kracht is. In het verdrag staat dat de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk verminderd moet worden en dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt.

Afspraken

De Europese Commissie wil een voortrekkersrol blijven spelen bij de inspanningen om de in Parijs gemaakte afspraken uit te werken en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Van belang is wel dat andere belangrijke economieën hun afspraken ook nakomen. De EU moet op korte termijn nieuwe regels op het gebied van energie en klimaatverandering opstellen.

De Raad van ministers van Milieu heeft het Klimaatakkoord van Parijs op 30 september 2016 bekrachtigd. Het Europees Parlement gaf begin oktober 2016 groen licht aan het Klimaatverdrag.

2.8.2 Rijkere landen

ontwikkelingslanden

Volgend op de Parijse conferentie vonden er conferenties plaats in Marrakesh (november 2016) en Bonn (november 2017). Deze bouwden voort op de in Parijs gemaakte afspraken. In Bonn werd een verdere planning voorbereid. Voornaamste onderwerp van discussie waren de geldstromen van de rijkere landen naar ontwikkelingslanden om hen te helpen bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast werden de deelnemende landen het eens over het vaststellen van een stappenplan. Daarin moeten de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 worden uitgewerkt.

Rulebook

Op de klimaatconferentie in Katowice, in december 2018, werden er afspraken gemaakt over het terugdringen van de uitstoot van CO2 en het helpen van arme landen bij het opvangen van de gevolgen van de klimaatveranderingen. Ook werden de 196 deelnemende landen het eens over een zogenoemd Rulebook voor de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs.

Voorlopige resultaten

hoge olieprijs

Er is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt om de klimaatdoelen te bereiken. De wereldwijde economische crisis en de hoge olieprijs hebben daar zeker aan bijgedragen. Er wordt daarom ook wel gezegd dat de doelen te makkelijk en niet ambitieus genoeg zijn. De Europese Commissie is van mening dat de lat voor 2030 hoger gelegd moet worden om straks de doelstellingen van 2050 te halen. Het is op dit moment nog te vroeg om te zeggen welke effecten de coronacrisis zal hebben op de klimaatdoelstellingen.

Belastingbeleid

energiebeleid

unaniem

De Commissie wil gaan onderzoeken of beslissingen in de Raad over energiebeleid die belastingbeleid raken ook met gekwalificeerde meerderheid genomen kunnen worden in plaats van unaniem. De instelling heeft daartoe een mededeling gepubliceerd in april 2019.