U bent hier

Onderneming & Administratie
Integrated reporting2. Klimaatdoelstellingen 2.1 Klimaatverandering

2.1 Klimaatverandering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2021

menselijk 
handelen

De uitstoot van CO2 draagt in belangrijke mate bij aan klimaatverandering. CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen als aardolie, kolen en aardgas. De klimaatverandering wordt dus voor een groot deel veroorzaakt door menselijk handelen. Na veel en lang onderzoek zijn vrijwel alle wetenschappers het daar over eens.

Klimaatdoelstellingen 2030

energie-
besparing

gebouwen

Op Europees niveau zijn voor 2020, 2030 en 2050 doelen gesteld voor vermindering van de CO2-uitstoot, energiebesparing en de ontwikkeling van hernieuwbare energie. In april 2018 nam het Parlement met ruime meerderheid nieuwe klimaatwetgeving aan om de klimaatdoelen van Parijs te halen. De wetgeving richt zich specifiek op de uitstoot van broeikassen in de landbouw-, transport-, afval, en bouwsector en gebouwen.

Verplicht

Lidstaten zijn hierdoor verplicht om met jaarlijkse doelstellingen vanaf 2021 de uitstoot te verlagen. In 2030 zou de vermindering van uitstoot van broeikasgassen 40% moeten bedragen (ten opzichte van de uitstoot in de jaren negentig). Volgens het meest ambitieuze scenario in de langetermijnstrategie zou de EU in 2050 klimaatneutraal moeten zijn.

alternatieve bronnen

maatregelen

Alternatieve bronnen van energie, zoals biobrandstoffen, waterstof en zonne- en windenergie, worden daarom gezien als belangrijke mogelijkheden om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Vooral rond het gebruik van biobrandstoffen bestaat enige twijfel, omdat bij de productie van sommige soorten biobrandstoffen ook veel CO2 vrijkomt. Ook kan de teelt van biobrandstoffen ten koste gaan van de voedselvoorziening. In juni 2018 werd besloten dat gebruik van palmolie voor biobrandstof in Europa moest verdwijnen. De discussie rond biobrandstoffen geeft al aan dat het klimaatsysteem een zeer ingewikkeld systeem is, waarbij het moeilijk is om de menselijke invloed voor 100% correct aan te geven. Dat leidt tot ingewikkelde discussies over wat de meest passende maatregelen zijn om klimaatverandering tegen te gaan.