U bent hier

10.3 Ondersteuning

Laatst gewijzigd: mei 2021

ondersteuning

Op momenten dat uw vrijwilligersorganisatie in zwaar weer belandt of tegen een probleem aanloopt, kan het handig zijn om ondersteuning te vragen bij bijvoorbeeld de gemeente of een speciaal steunpunt voor vrijwilligersorganisaties. Tegenwoordig is advies inwinnen bij een maatschappelijk makelaar geen onbekend verschijnsel.

10.3.1 Ondersteuning gemeente

WMO

steunpunt vrij­willigerswerk

sport­­servicepunt

Op gemeentelijk niveau is er door de WMO vanuit de gemeente zelf ondersteuning verplicht. Verder zijn er voor vrijwilligersorganisaties verschillende mogelijkheden voor externe ondersteuning bij het steunpunt vrijwilligerswerk (of vrijwilligerscentrale), sportservicepunt, de maatschappelijk makelaar en steunpunt informele zorg. Deze steunpunten zijn afhankelijk van het aantal inwoners en vrijwilligers. Om die reden zijn de steunpunten niet in elke gemeente aanwezig.

In zo’n 220 gemeenten is een vrijwilligerscentrale, in zo’n 80 gemeenten een sportservicepunt en in zo’n 200 gemeenten een steunpunt informele zorg. Wat de steunpunten kunnen bieden, verschilt per gemeente.

10.3.2 Maatschappelijk makelaar

maatschappe­lijk makelaar

Sinds enkele jaren bestaat officieel de functie van de maatschappelijk makelaar. Maatschappelijk makelaars zijn actief met het bijeenbrengen van vraag en aanbod van vrijwilligers(werk). Zij werken vaak vanuit een steunpunt vrijwilligerswerk of vrijwilligerscentrale, een welzijnsorganisatie of zorginstelling, een sportservicepunt of vanuit de gemeente.

Taken maatschappelijk makelaar

De drie kerntaken van de maatschappelijk makelaar zijn:

  • het versterken van vrijwilligerswerk in de breedte en een passend aanbod aan leerlingen indien nodig;
  • het ondersteunen van organisaties bij het plaatsen van stagiairs én vrijwilligers;
  • het bevorderen dat de stagiair van nu de vrijwilliger van de toekomst wordt.

Deze kerntaken zijn vastgelegd in het convenant maatschappelijke stage van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met de Vereniging Nederlandse Gemeenten.