U bent hier

7.5 Collectieve verzekering via de gemeente

Laatst gewijzigd: mei 2021

collectieve vrijwilligers­­verzekering

Misschien heeft de gemeente waarin uw organisatie is gevestigd een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. De gratis verzekering van iedere vrijwilliger in stad of dorp heeft natuurlijk ook zo zijn voorwaarden. Gratis betekent niet dat u er niets voor hoeft te doen. Vaak moet uw organisatie zich aan de volgende regels houden:

  • Uw organisatie moet zelf een lijst bijhouden met namen van de vrijwilligers, die desgewenst kan worden opgevraagd door bijvoorbeeld het gemeentelijk assurantiefonds. En u moet een lijst met eventueel meeverzekerde betaalde krachten bijhouden.
  • U moet de verzekeraar of gemeente op de hoogte houden van wijzigingen van uw postadres.
  • Jaarlijks moet u meewerken aan het actualiseren van uw gegevens.

Veel collectieve vrijwilligersverzekeringen hebben ook al aan de wisselende samenstelling van de vrijwilligersbrigade gedacht: als u een schatting opgeeft van het gemiddelde aantal vrijwilligers dat bij u werkt, is het goed.

7.5.1 Secundaire dekking

ongevallen­verzekering

Meestal dekt zowel de collectieve ongevallenverzekering als de WA-verzekering vanaf het moment dat de vrijwilliger van huis vertrekt voor het vrijwilligerswerk, en natuurlijk weer de weg terug. Maar dan mag de vrijwilliger geen lange omweg maken. Al met al hartstikke makkelijk dus. U doet er goed aan wel te beseffen dat er ook een paar nadelen zijn.

Een nadeel van de ‘gemeentelijke’ verzekeringen voor vrijwilligers is dat het vaak een secundaire dekking geeft voor de WA.

Alleen als de deelnemer geen eigen WA-verzekering heeft, kan een beroep worden gedaan op de collectieve vrijwilligersverzekering of als de eigen WA-verzekering onvoldoende dekking biedt.

Een ander nadeel: als een organisatie als geheel aansprakelijk wordt gesteld, bijvoorbeeld door een vrijwilliger, is de vrijwilligersverzekering niet van toepassing.

7.5.2 Schade

schade

De rechtbank in Arnhem heeft in het verleden met een uitspraak vastgesteld dat een vrijwilligersorganisatie aansprakelijk kan worden gesteld voor alle schade die een vrijwilliger heeft opgelopen. Uw organisatie heeft dan een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) nodig om gedekt te zijn.

7.5.3 Andere gemeente

Een vrijwilliger die woont in een verzekerde gemeente maar die vrijwilligerswerk uitoefent in een onverzekerde gemeente, is ook daar verzekerd. Hij is verzekerd op de polis van de woongemeente. In die gevallen waarin de andere gemeente ook de vrijwilligersverzekering heeft afgesloten, of als de organisatie een eigen vrijwilligersverzekering heeft afgesloten, is de vrijwilliger via de ‘werk’gemeente of de vrijwilligersorganisatie verzekerd. Een vrijwilliger uit een verzekerde gemeente is dus altijd verzekerd.